Gazdaság

Újra kamatot emelt a brit jegybank a Brexit-árnyékában

Portfolio
A piaci várakozásoknak megfelelően bekövetkezett, hogy miközben a Brexit-körüli bizonytalanság lassítja a gazdaságot, addig a fontgyengülés inflációs hatásai miatt újra kamatot emelt a Bank of England. Ráadásul nagy vita nem is volt erről, hiszen 9:0 arányban döntöttek így a monetáris tanács tagjai, így az irányadó ráta már 0,75% lesz.
A Bank of England mai kamatdöntésének és kommunikációjának főbb üzenetei:
  • Nem fog sietni a további kamatemelésekkel, noha a 9:0 arányú szavazás meglepő egységet mutat, a piac 7:2 arányú megosztottságra számított a kamatemelés-tartás kapcsán
  • Amiatt sem fog sietni a BoE, mert csak kissé látja a 2%-os inflációs célja fölé (2,1%-ra 2 éves távon) emelkedni a brit inflációt a brit gazdaság kapacitáskorlátai mellett is
  • A jegybank továbbra is úgy látja azonban, hogy Brexit által okozott gazdasági bizonytalanság gazdaságlassító hatása sem képes lehúzni az inflációt, ezért folyamodott a kamatemeléshez.
  • A BoE előrejelzései szerint a brit GDP idén átlagosan 1,4%-kal nőhet (ez megegyezik a májusi előrejelzésével), majd jövőre 1,8%-kal (ez kissé magasabb a májusban mondott 1,7%-nál). A bérek átlagosan idén 2,5%-kal, jövőre 3,25%-kal nőhetnek a jegybank szerint.
  • A jegybank most először publikált egy hosszú távú trend reálkamatlábra vonatkozó előrejelzést (0-1% közöttre mondja), ami a 2%-os inflációs céllal együtt azt jelenti, hogy a BoE 2-3% körülre látja hosszú távú egyensúlyi kamatlábat, ami mellett a gazdasági növekedési és inflációs folyamatok teljes kapacitáskihasználtság mellett fenntarthatóak (stabilak) tudnak maradni.


Az angol font minimálisan erősödött pár percig a vártnak megfelelő hírre, majd visszasüllyedt, így a dollárral szemben továbbra is kissé 1,31 alatt jár. A font/forint árfolyam 363 közelébe emelkedett a délutáni kereskedés során, amiben a forint gyengülésének fontosabb szerepe van.
összeomló piac ideges vagyonkezelő
brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
nyugdíjas parlament