Rekordgyorsasággal készül az EMMI nagy programja
Gazdaság

Rekordgyorsasággal készül az EMMI nagy programja

Portfolio
A mostani népegészségügyi program rekordgyorsasággal készül - jelentette ki a Magyar Időknek Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter. Még idén a kormány elé kerül a tervezet, amely 5 betegségcsoport megelőzésére és kezelésére épít.


Rekordgyorsasággal készül a nemzeti népegészségügyi program, amely széles körű szakmai és társadalmi konszenzuson alapul - mondta el a lapnak a miniszter. Az öt országos intézet ugyanis megküldte a terveit a minisztériumnak, ezt követően munkacsoportok alakulnak, amelyek összefésülik ezeket, beépítve az eddigi társadalmi és szakmai észrevételeket. ött az Egészségügyi Tudományos Tanácsnak, az országos tiszti főorvosnak, az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak, ezek együttműködésével zajlanak a további egyeztetések.

A miniszter felhívta rá a figyelmet, hogy a népegészségügyi program eredményei tizenöt-húsz éven belül lesznek látványosak, tehát hosszú távban kell gondolkodni, nem négyéves politikai ciklusokban.

A program soha nem végleges, hiszen az orvostudomány és technológia fejlődésével, a betegségek jellegének változásával állandó korrekciókat igényel

- fejtette ki.

Az eddigi programokhoz képest az is változás, hogy hatósági jogkörökkel látják el, így garantálják a betartását - húzta alá a tárcavezető.

Kiemelte, az összes nemzeti program domináns része a megelőzés:

már óvodától kezdve az oktatás részévé kell tenni, hogy az egészséges életmód természetessé váljon, illetve időben felismerjék az egyes betegségek tüneteit.

Egy ilyen átfogó, hosszú távra szóló, az állami egészségügy jövőbeli irányát alapjaiban meghatározó programot nem azzal kellene hirdetni, hogy rekordgyorsasággal készül, mert ebben az esetben joggal merül fel a kérdés, hogy mennyire lesz megalapozott. A széles körű társadalmi konszenzus megalapozásához pedig arra lenne szükség, hogy a programot megalapozó dokumentumok, javaslatok nyilvánosan hozzáférhetőek legyenek. Az érdeklődők ugyanis a konkrét dokumentumok hiányában, csak itt-ott kiszivárogtatott információk, és megjelenő nyilatkozatok alapján nem tudják megítélni a programot.Rekordgyorsasággal készül az EMMI nagy programja

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Bruzák Noémi
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
nyugdíj191203gettystock
varga mihály MTI
ott_one_2019_1500x844
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
nemet autoipar autogyartas