Gazdaság

Váratlan adat jött: már Amerikában is kínzó a munkaerőhiány

Portfolio
A várt 190 ezer fő helyett "csak" 157 ezerrel nőtt júliusban a nem-mezőgazdasági új munkahelyek száma az Egyesült Államokban és minden bizonnyal az egyre inkább kínzó munkaerőhiány áll emögött, nem pedig a kereskedelmi háború által okozott gazdasági hatások. Rekordmagasságba, 6,6 millióra nőtt ugyanis országszerte a betöltetlen álláshelyek száma.
Az amerikai munkaügyi tárca adatai szerint azonban ezzel együtt az is lényeges, hogy 59 ezerrel több új nem-mezőgazdasági munkahely jött létre májusban és júniusban, mint eddig tudtuk. Ez tehát mérsékli a főadat által elsőre sugallt kedvezőtlen képet (190 ezer helyett csak 157 ezer új munkahely). Közben az is lényeges, hogy 4%-ról 3,9%-ra mérséklődött a munkanélküliek aránya, mivel nőtt a gazdaságilag aktívak bázisa (amihez viszonyítanak a ráta kiszámításához). Ezzel együtt azonban az is igaz, hogy az aktivitási ráta 62,9%-on stagnált.

A 157 ezer fős növekedés úgy jött össze, hogy a magánszektorban 170 ezer fős volt a növekedés, míg a kormányzatiban 13 ezer fős leépítés történt. A főbb ágazatok közül az iparban 37 ezer, az árutermelő ágazatokban 52 ezer, az építőiparban 19 ezer fős, a szolgáltatásoknál 118 ezer, a kiskereskedelemben pedig 7 ezer fős volt a bővülés üteme júliusban.

A kínzó munkaerőhiány Amerikában is hajtja felfelé a béreket, amire a Fed-nek is kiemelten figyelnie kell a kamatdöntési stratégiája során. Az órabérek júliusban havi alapon immár 0,3%-kal nőttek (júniusban 0,1%-kal), ami éves alapon 2,7%-os emelkedést jelent. Ez megegyezik a júniusi éves bérnövekedési ütemmel.

Váratlan adat jött: már Amerikában is kínzó a munkaerőhiány
Az átfogó amerikai munkaerőpiaci adatokra csak csekély mozgások látszottak a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon: a dollár csak pillanatokra erősödött valamelyest az euróval szemben, majd 1,16-nál ragadt, a vezető határidős amerikai részvényindexek pedig minimálisan inkább süllyedtek a vártnál gyengébb adatokra.
Frankfurti tőzsde
cimlap_Orlen0129
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár