Felrobbant az egészségügyi dolgozók bére Magyarországon
Gazdaság

Felrobbant az egészségügyi dolgozók bére Magyarországon

Portfolio
Egy év leforgása alatt 20 százalékos béremelés valósult meg a magyarországi egészségügyi ágazatban - írta meg a Magyar Idők péntek reggel. Most bemutatjuk, mi történt az egészségügyi bérekkel az elmúlt években. Nem véletlen látványos az ütem, a bázis nagyon alacsony volt.

Egy év alatt 20%

A Magyar Idők írt péntek reggeli cikkében arról, hogy minden ágazatban nőttek a bérek Magyarországon, átlagosan bruttó 30-40 ezer forinttal, az egy évvel ezelőtti összegekhez képest.

A lap (és ez alapján az MTI, valamin több más sajtótermék is) azt is írja, hogy "a legnagyobb mértékű, majdnem 20 százalékos béremelés az egészségügyben ment végbe, ahol 110 ezer forinttal emelkedett az átlagfizetés".

Erre azért felkaptuk a fejünket. Mert ez alapján 550 ezer forint lenne az átlagfizetés az egészségügyben, ami azért finoman szólva is elrugaszkodott érték a magyar valóságtól.

Később egyébként a Magyar Idők pontosan is megírja az adatot, vagyis a tavaly január-májusi 270 ezres bruttó fizetéshez képest emelkedtek 20%-kal a bérek idén májusra az egészségügyi ágazatban. Vagyis nem 110 ezer forint volt egy év alatt a bruttó átlagkereset-emelkedés, hanem 50 ezer forint.

De mennyi az annyi?

A KSH legutóbbi fizetési statisztikája alapján idén január-májusban a bruttó átlagkereset (közfoglalkoztatottakkal együtt) 323 ezer forint volt.
  • 2014-ben a január-májusi időszak átlagos bruttó bére a humán-egészségügyi ellátás területén még 213 744 ezer forint volt.
  • 2015-ben ez még 213 559 forint volt.
  • 2016-ban 228 843 forint volt az átlagbér az egészségügyben.
  • 2017-ben ugyanebben az időszakban 273 707 forint volt.
  • A legutolsó adat szerint pedig 323 108 forint.

Vagyis ez alapján jól látható, hogy 2016-ban indult meg az egészségügyi bérek emelkedése, majd 2017-ben és 2018-ban valósult meg egy 19%-os valamint egy 18%-os béremelkedés.

Látványosabb a folyamat, ha a 2014-től tartó időszak adatait egy grafikonon ábrázoljuk, együtt a nemzetgazdasági átlagkeresetekkel (és a hozzájuk tartozó lineáris trendvonallal). Erről leolvasható, hogy 2016 őszén zárkóztak fel az egészségügyi bérek az országos átlagfizetések mellé a kormányzati béremelések folytatása hatására, majd ahogyan az átlagkeresetek növekedtek a piaci folyamatok következtében, kezdtek megint elszakadni az egészségügyi bérektől. Ezt "korrigálta" ismét a kormány 2017-ben (ősszel), majd 2018-ban januárra hozták előre a novemberre tervezett béremelést. Nem meglepő tehát, hogy a kormány béremelési döntései határozzák meg az ágazat átlagkeresetét.

Ha a 2016 óta megvalósult ágazati béremelés hatását vizsgáljuk, akkor látványos a "bérrobbanás": a két évvel ezelőtti január-májusi 228 ezer forintos ágazati bruttó bérhez képest 41%-kal (94 ezer forinttal) emelkedtek a havi fizetések.Felrobbant az egészségügyi dolgozók bére Magyarországon


Fontos megjegyezni, hogy bár valóban kiemelkedő a két év alatt végbement béremelkedés az egészségügyi ágazatban (a nemzetgazdaságban a béremelkedés üteme ezalatt 25% volt), a bázis nagyon alacsonyan volt még 2016-ban is (még a nemzetgazdasági átlagtól is elmaradtak az egészségügyi fizetések akkor, 10%-kal). Vagyis egyértelműen bőven volt tér a béremelkedésre az ágazatban és óriási szükség is volt erre.

A jelek és legutóbbi piaci vélemények (érdemes elolvasni egészségügyi interjúsorozatunkat ebből a szempontból is) szerint az ágazatban folytatódhat a béremelkedés. A munkaerőhiány továbbra is érezhető (bár a külföldre való távozás üteme mérséklődött), miközben a magánszektor elszívó ereje egyre erősebb. Továbbá azt is fontos megjegyezni, hogy hosszabb távon minden abba az irányba mutat, hogy egyre kevesebb lesz a rendelkezésre álló szakember az egészségügyben (öregedő orvostársadalom), a nyugat-európai elszívóhatás ugyanis tartósan fennmaradhat.Felrobbant az egészségügyi dolgozók bére Magyarországon


Címlapkép forrása: MTI Fotó/Ujvári Sándor
újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
brexit nicola sturgeon