Erdogan fenyegetőzik: új barátokat keres Törökország
Gazdaság

Erdogan fenyegetőzik: új barátokat keres Törökország

MTI
Portfolio
Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok fontosabbnak tartja a Törökországban fogva tartott amerikai lelkipásztor ügyét, mint kapcsolatát NATO-szövetségesével.
"Rossz ötlet fenyegetésekkel megpróbálni térdre kényszeríteni Törökországot" - mondta a Fekete-tenger partján fekvő Ünyében tartott összejövetelen Erdogan. "Szégyelljétek magatokat, szégyelljétek magatokat! Képesek vagytok feláldozni a NATO-n belüli stratégiai partnereteket egy lelkészért" - háborgott a török elnök, az Egyesült Államokra utalva.

A Financial Times szerint Erdogan tulajdonképpen azzal fenyegetőzött, hogy a NATO helyett új szövetségeseket és barátokat keres. Elég egyértelmű, hogy ez esetben Oroszország jön szóba.

Ismét kizárta a kamatemelés lehetőségét, mivel érvelése szerint az a szegényeket tenné még szegényebbé, a gazdagokat pedig csak még gazdagabbá.

A Reuters hírügynökség szerint azt is mondta, hogy a líra zuhanása nem árfolyamválság és az árfolyam mozgása nem tükrözi a gazdaság fundamentumait. A török elnök szerint országa gazdasági támadás alatt áll.

A háttér

Az Egyesült Államok fontos katonai támaszponttal rendelkezik a dél-törökországi Incirlikben, amelyet jelenleg az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni műveleteinek központjául használ.

A több mint 20 éve Törökországban élő Andrew Brunson észak-karolinai lelkipásztort a két évvel ezelőtti puccskísérlet után tartóztatták le, azzal vádolva, hogy támogatja az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok mozgalmát és kémkedik az Egyesült Államok javára. Nemrégiben a börtönből házi őrizetbe helyezték, az amerikai kormány azonban a feltételek nélküli azonnali szabadon bocsátását követeli.

A török líra árfolyama a konfliktus hatására újabb történelmi mélypontra zuhant pénteken. "Nekik dollárjuk van, nekünk pedig ott van Allah" - hangsúlyozta Erdogan, felszólítva a törököket arra, hogy ne veszítsék el a fejüket az árfolyamnyomás miatt. Az elnök egyúttal arra kérte a törököket, hogy tartsanak össze, és vásároljanak lírát rejtett arany- vagy valutatartalékaikon, hogy megnyerjék a "függetlenségi háborút".

"Fenyegetnek minket. Nem igázhatjátok le ezt a nemzetet fenyegetésekkel" - mondta Erdogan az ünneplő tömeg előtt. A török elnök leszögezte: Brunson ügyében ragaszkodik a törvényhez. "Eddig sem engedtük az igazság kérdésében, és ezután sem tesszük" - tette hozzá.
FrankfurtTőzsde
Dübörög az építőipar a magyar lízingcégeknél
budapest_parlament_getty
vonatmav
cimlapkep_milestone_budapest
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
trump1205