Megrohamozták a turisták a török luxusboltokat
Gazdaság

Megrohamozták a turisták a török luxusboltokat

Portfolio
A turisták máris kihasználják a török líra árfolyamának összeomlását, a Reuters tudósítása szerint hétfőn nagy tömegekben szállták meg a helyi luxusüzleteket. Az élelmes látogatók igyekeznek kiaknázni azt, hogy vásárlóerejüket alaposan megtolta a török devizaválság, amelynek következtében a török lírában árazott termékek jóval olcsóbbak lettek számukra.
A hírügynökség beszámolója szerint főleg arab turistákból álló sorok kígyóznak az Isztambul Nisantasi nevű külvárosában található Chanel és Louis Vuitton boltok előtt. A turisták ruhákat, illatszereket, de gyakorlatilag mindent megvásárolnak, ami márkás termék. A Reuters által helyben megszólaltatott kuvaiti turista már teli bőröndökkel állt sorban egy illatszerbolt előtt. Egy másik, egyiptomi vendég becslése szerint mintegy 1000 dollárral olcsóbban vásárolt meg ruhákat és egyéb ajándékokat, mint ha ugyanezeket otthon fizette volna ki.

A líra pénteki összeomlását követően, amikor is egyetlen nap alatt 18 százalékkal gyengült a dollárral szemben, hétfőn ismét 8 százalékkal gyengül a dollárral szemben.

Megrohamozták a turisták a török luxusboltokat
A török líra idén több mint 40 százalékkal gyengült a dollárral szemben Erdogan elnök gazdaságra telepedő politikája, az alacsony kamatokat sürgető felszólításai, valamint az egyre romló amerikai kapcsolatok közepette.

Amit azt a Portfolio megírta, mindez a magyar turisták számára is rendkívül vonzó célponttá teheti az országot. Forintban nézve mindezt: július elején még az MNB deviza középárfolyama szerint 67,21 forintot kellett adni egy líráért, múlt pénteken viszont már csak 47,3 forintot, ma pedig már csak 41,47 forintot, azaz közel 40%-os a líra forinttal szembeni zuhanása. Egy éve augusztus közepén még 73 forintot kellett adni egy török líráért, azóta tehát 45%-os a lírazuhanás mértéke.

Erdogan - aki politikai összeesküvést sejtet a gyengülés mögött - arra sürgette a törököket, hogy legyenek még inkább vendégszeretőek azokkal a turistákkal, akik ebben a kritikus időben dollárt visznek az országba; az így hozzájuk kerülő dollárokat pedig adják el, ezzel támogatva meg a líra árfolyamát.
deloitte logo
Ipar 4.0 robot
Kásler Miklós EMMI
forint
Frankfurti tőzsde
autobaleset
varga mihály_mti
GettyImages-1006811190
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Ipar 4.0 robot