Dobogós a magyar növekedés, a lengyeleket viszont nem tudtuk megelőzni
Gazdaság

Dobogós a magyar növekedés, a lengyeleket viszont nem tudtuk megelőzni

Portfolio
Az első negyedév után a második negyedévben is az Európai Uniós növekedési rangsor élmezőnyében végzett Magyarország: az éves növekedési dinamika alapján csak a lengyelek tudtak megelőzni minket. Igaz, még hét ország statisztikái nem ismertek, akik közül többen is beférhetnek elénk. Ennek ellenére EU-s összevetésben kiemelkedő második negyedéves teljesítményt nyújtott a magyar gazdaság.
A ma reggel 9-kor közzétett GDP-adatokból kiderült, hogy a magyar gazdaság - a szezonálisan és naptárhatással igazított adat alapján - ugyan tovább lassult az idei második negyedévben (4,4%-os volt a növekedési ütem), a piaci szakértők azonban nagyobb fékezésre számítottak, így inkább pozitív meglepetésről beszélhetünk.Két órával a magyar adatot követően az Eurostat publikálta az összesített európai növekedési számokat, amelyben a 28-ból 21 tagország statisztikái szerepeltek. Ez alapján az EU GDP-je negyedéves alapon 0,4%-kal, éves bázison 2,2%-kal nőtt 2018 első negyedévében. A 19 tagú eurózóna növekedési számai megegyeztek az EU-éval.

A rendelkezésre álló 21 ország előzetes statisztikája alapján összeállított negyedéves bázisú európai növekedési rangsoron látszik, hogy a magyar gazdaság negyedéves teljesítménye (+0,9%) ugyan EU-s összevetésben kifejezetten jónak számít, három ország is megelőzött minket.

Dobogós a magyar növekedés, a lengyeleket viszont nem tudtuk megelőzni
Negyedéves alapon a román GDP bővült a leggyorsabb ütemben, ez azonban nem meglepő, tekintve, hogy az első negyedévben stagnált keleti szomszédunk gazdasága, így volt honnan gyorsulnia.

A nagyobb országok közül a német és a brit növekedés gyorsulni tudott az előző negyedévhez képest (előbbi 0,3%-ról 0,5%-ra, utóbbi 0,1%-ról 0,4%-ra), az olaszok és a franciák viszont 0,3%-ról 0,2%-ra lassultak, amivel a rangsor végére kerültek.

A negyedév/negyedév alapú GDP-növekedésnél több információval szolgálhat az éves indexek vizsgálata, hiszen előbbi mutató nagyon ingadozó, több véletlen hatás is befolyásolja, míg az éves index sokkal stabilabb, így megbízhatóbb képet ad. Így nézett ki az éves növekedési rangsor:

Dobogós a magyar növekedés, a lengyeleket viszont nem tudtuk megelőzni
A 21 országból egyedül Lengyelország tudott megelőzni minket, régiós versenytársaink közül a balti országokat, Romániát és Szlovákiát is magunk mögé utasítottuk. A magyar gazdaság tehát európai viszonylatban kiemelkedően teljesített a második negyedévben, igaz, a dobogóról még könnyedén lecsúszhatunk, hiszen Észtország, Írország, Luxemburg és Málta is eséllyel pályázik a második helyünkre.

Dobogós a magyar növekedés, a lengyeleket viszont nem tudtuk megelőzni
(Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba )
cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
cimlap_olaj0916_2