Gazdaság

Tömegesen menekülnek az uniós munkavállalók Nagy-Britanniából

MTI
1975 óta nem mért mélypontra, 4 százalékra csökkent a brit munkanélküliség a júniussal zárult három hónapban, miközben 47 éves csúcson ragadt a foglalkoztatási ráta, köszönhetően annak is, hogy az uniós munkavállalók tömegesen hagyják el Nagy-Britanniát a Brexit-bizonytalanság miatt - közölte ma a brit statisztikai hivatal az adatokat.
Az év első három hónapjához képest, amikor 4,2 százalékos munkanélküliséget mértek, 65 ezerrel 1,36 millióra csökkent az állástalanok száma, a foglalkoztatottaké 42 ezerrel 32,39 millióra nőtt. Az előző év azonos időszakához képest pedig 313 ezerrel bővült a foglalkoztatottak száma.

A 16-64 év közötti, gazdaságilag aktív korcsoportban az első naptári negyedévhez hasonlóan 75,6 százalék a foglalkoztatottsági ráta, a legmagasabb azóta, hogy a statisztikai hivatal 1971-ben a jelenlegivel összehasonlítható módszertannal elkezdte e mutató rendszeres mérését. Az egy évvel ezelőtti időszakban 75,1 százalék volt.

A statisztikai hivatal tájékoztatása szerint a heti átlagos alkalmazotti nominálbér a márciustól júniusig tartó három hónapban átlagosan 2,4 százalékkal emelkedett éves összevetésben. Ez a vizsgált időszak átlagos éves inflációjával együtt számolva 0,1 százalékos reálbérnövekedést jelent.

A keddi adatismertetésből kiderült: rekordmértékben csökkent az Egyesült Királyságban dolgozó európai uniós munkavállalók száma. A trend a brit európai uniós tagságról szóló 2016-os népszavazás óta tart. A második negyedévben 2,28 millió európai uniós állampolgár dolgozott a szigetországban, 86 ezerrel kevesebben az előző év azonos időszakához képest. Ez az 1997 óta tapasztalt legnagyobb mértékű csökkenés.

Emelkedett viszont az Európai Unión kívülről érkező külföldi munkavállalók száma: éves összevetésben 74 ezerrel 1,27 millióra nőtt.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
m3as