Mégsem lesz januárban adócsökkentés
Gazdaság

Mégsem lesz januárban adócsökkentés

Portfolio
Úgy tűnik, mégsem hozza előbbre a kormány a szociális hozzájárulási adó (szochó) jövő júliusban esedékes 2 százalékpontos csökkentését - írja az mfor.hu Gulyás Gergelyre hivatkozva. A munkaadók a kormányzati jelzések miatt számítottak a korábbi tehercsökkentésre, így valószínűleg a minimálbér-emelési tárgyalások is döcögve fognak haladni.
A szochó csökkentésének időpontja nyár elején vált bizonytalanná, amikor felmerült, hogy mégsem a jövő év közepétől, hanem már januártól mérséklődhet a teher. A Magyar Idők egy hónapja például úgy értesült, hogy az előrehozáshoz a bérmegállapodás őszi módosítása szükséges, ehhez pedig az év utolsó hónapjaiban megjelenő béradatokra kell várni. Éppen ezért nem volt meglepő, hogy a nyári adócsomagba nem került bele a januári csökkentés.

A kormány nyári szünete előtti Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont azzal igyekezett megnyugtatni a vállalkozókat, hogy az elfogadott jogszabályok rendelkeznek a januári hatályba lépésről. Ez ugyan nem volt helytálló, de mégis azt a kormányzati akaratot tükrözte, hogy lesz januári adócsökkentés.Kedden viszont az mfor-nak Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy "július elseje az az időpont, amikor sor kerül az adócsökkentésre."

Az mfor emlékeztet arra, hogy a munkáltatói érdekképviseleti szervezetek szerint ebben az esetben szó sem lehet a minimálbér 2019 januári emeléséről. Annak fedezetét ugyanis részben a szochó visszavágásából náluk maradó összeg jelentené.

Az adócsökkentés alapja a két éve életbe lépett hatéves bérmegállapodás. Ez a megállapodás lényegében 7 pontból állt. Ennek hatodik pontja így hangzott:

2019-től négy alkalommal minden évben tovább csökkenhet a szocho 2 százalékponttal, ha megvalósul egy 6%-os reálbér-emelkedés.Mégsem lesz januárban adócsökkentés
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1488477983