Íme az 5 legveszélyesebb ország, amelynél csak idő kérdése lehet a teljes államcsőd
Gazdaság

Íme az 5 legveszélyesebb ország, amelynél csak idő kérdése lehet a teljes államcsőd

Portfolio
A szigorodó nemzetközi kamatkörnyezet, a geopolitikai kockázatok, illetve az országspecifikus gazdaságpolitikai inkompetencia hatására az elmúlt hónapokban több országban is jelentősen nőtt az államcsőd veszélye. Az alábbiakban összeszedtük azt az öt országot, amely jelenleg (augusztus 17-ei állás alapján) a legmagasabb csődkockázati felárral (CDS) rendelkezik, vagyis a nemzetközi pénzpiaci szereplők szerint esetükben van a legnagyobb valószínűsége egy 5 éven belül bekövetkező államcsődnek.
Az országkockázati rangsor felállításához a Thomson Reuters Datastream 5 éves CDS-felárra vonatkozó adatait használtuk fel. Az 500 bázispontos CDS azt jelenti, hogy a magát csődkockázat ellen bebiztosítani vágyó befektető éves szinten befektetése névértékének 5%-át fizeti meg az őt biztosító félnek, cserébe, ha az adott ország becsődöl, a másik fél megtéríti a befektető kárát (visszafizeti a névértéket neki). Összesen 72 ország szerepel a Reuters adatbázisában, ezek alapján állt fel a következő sorrend. Venezuela, Szíria és Jemen azért nem került fel a listára, mert a már létrejött csődhelyzet, illetve a polgárháborús állapotok miatt nincs, és nem is nagyon lenne értelme rájuk vonatkozó csődkockázati felárnak.

5. Görögország. CDS-felár: 402 bázispont.

Görögország abból a szempontból kakukktojás ezen a listán, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent a csődkockázata. Az eurózónás adósságválság csúcsán az ország gyakorlatilag csődbe ment, ezért nem meglepő, hogy a CDS teljesen elszállt (több ezer bázispontra emelkedett). Az elmúlt években azonban fokozatosan talpra állt a gazdaság, stabilan elkezdtek növekedni, hamarosan pedig lejár az IMF és az eurózónás hitelezők által nyújtott harmadik mentőcsomag, ezzel pedig új fejezet nyílik Görögország modern kori történelmében. Ennek ellenére a piaci szereplők továbbra is aggódnak a rendkívül magas adósságállomány miatt, ezt tükrözi a nemzetközi összehasonlításban továbbra is magas szinten álló csődkockázati mutató.

4. Ukrajna. CDS-felár: 416 bázispont.

Az ukrán gazdaság igazi bajai akkor kezdődtek, amikor 2014 márciusában Oroszország megszállta, majd elcsatolta a Krím-félszigetet, az ország keleti felét pedig szakadárok vették irányításuk alá, gyakorlatilag teljesen megszüntetve a gazdasági kapcsolatokat a nyugati országrészekkel. Ukrajna gazdaság teljesen összeomlott, amiből csak lassan és kínkeservesen tud kimászni. Az ukrán GDP-arányos államadósság 2014-ben megduplázódott és azóta is emelkedő pályán van, az ország vezetése a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségével próbálja meg a felszínen tartani a gazdaságot. Ez azonban a jelenlegi, szigorodó monetáris politikai környezetben egyre nehezebben megy az ország sérülékenysége miatt. Nem véletlen, hogy a feltörekvő piaci tőkekivonás erősödése következtében rendre devizapiaci intervencióra kényszerül az ukrán jegybank a helyi fizetőeszköz, a hrivnya védelme érdekében.

3. Törökország. CDS-felár: 499 bázispont.

Törökország az elmúlt hetekben a gazdasági sajtó figyelmének középpontjába került, miután a nemzetközi befektetők keményen büntetni kezdték a gyenge gazdasági fundamentumok, a vezetés gazdaságpolitikai baklövései, illetve az Egyesült Államokkal szembeni konfliktus kiéleződése miatt. A líra árfolyama elképesztő mértékű leértékelődést szenvedett el, ami csak fokozza a jelentős dollárkitettséggel rendelkező török vállalati- és bankszektor problémáit. A befektetők tömeges vállalati csődeseményektől, a bankrendszer megroppanásától, illetve súlyos gazdasági válságtól tartva egyre komolyabban számolnak egy esetleges államcsőddel. Ez magyarázza, hogy a február közepi szint több mint háromszorosánál jár a török CDS.

2. Argentína. CDS-felár: 550 bázispont.

A török líra árfolyamválsága a világon mindenhol érezteti a hatását, a legrosszabb helyzetben azonban az olyan sérülékeny feltörekvő piaci országok vannak, mint Argentína. Az ország jelentős folyó fizetési mérleg hiánnyal és költségvetési deficittel küzd, miközben az infláció már a 30%-ot közelíti. A jegybank elkeseredett küzdelmet vív a peso árfolyamának védelme érdekében, emiatt már 45%-os alapkamatot tart érvényben, az ilyen magas kamat viszont gyakorlatilag megfojtja a növekedést. Az amerikai kamatemelések által kiváltott feltörekvő piaci tőkekivonás annyira érzékenyen érintette Argentínát, hogy az ország elnöke kénytelen volt az IMF-hez fordulni segítségért, pedig kevés országban rosszabb a szervezet megítélése, mint Argentínában. Bár a lépés segített valamelyest stabilizálni az ország helyzetét a nemzetközi pénzpiacokon, fokozott sérülékenysége miatt továbbra is a világ egyik legkockázatosabb befektetési helyszíne, amit jól mutat a nagyon magas CDS-felár.

1. Libanon. CDS-felár: 640 bázispont

Libanon elsődleges sérülékenysége az elképesztően magas, a GDP 150%-át meghaladó államadósságból adódik. Emellett az ország számottevő külső adóssággal rendelkezik, vagyis a feltörekvő piaci tőkekivonási hullámokra különösen érzékenyen reagál. A libanoni jegybank továbbá ragaszkodik a helyi fizetőeszköz amerikai dollárhoz rögzített árfolyamához, ennek fenntartása azonban a jelenlegi nemzetközi környezetben egyre költségesebb, csak nagyon magas betéti kamatok nyújtásával lehetséges. Így ugyan sikerül dollárhoz jutnia az országnak, a spekulatív céllal báramló külföldi forrástól való egyre nagyobb függőség viszont komoly pénzügyi kockázattal jár. Pláne úgy, hogy a bankrendszer jelentős libanoni állampapír-kitettséggel rendelkezik, ami egy ilyen eladósodott országnál rendszerkockázatot jelent. Ha ehhez hozzávesszük, hogy már hónapok óta politikai fejetlenség uralkodik az országban, a szomszédos szíriai polgárháború miatt pedig rengeteg menekült van az országban, akik számottevő költséget jelentenek a költségvetésre nézve, miközben a hagyományosan húzóágazatnak számító turizmus - szintén a szíriai háború miatt - szenved, érthető, miért tartják a befektetők olyan kockázatos helynek Libanont.

Íme az 5 legveszélyesebb ország, amelynél csak idő kérdése lehet a teljes államcsőd
Libanon legnagyobb palesztin menekülttábora Ain el-Helweh városában. Kép forrása: MAHMOUD ZAYYAT / AFP
(Címlapkép forrása: MAHMOUD ZAYYAT / AFP)
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
m3as