Török pánik ide vagy oda, hatalmas meglepetés lenne, ha lépne az MNB
Gazdaság

Török pánik ide vagy oda, hatalmas meglepetés lenne, ha lépne az MNB

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa szinten tarthatja a 0,9%-os kamatszintet a Portfolio által megkérdezett elemzők szerint a keddi ülésen. A szakértők nem várnak változást az egyéb monetáris kondíciókban sem, miután az infláció a jegybank várakozásaival összhangban alakult júliusban, és a forint is viszonylag stabil maradt a törökországi árfolyamválság közepette. A Bubor azonban lassan emelkedhet, és 2019-ben eléri a "irányadónak mondott" kamatot.

Nem kell lépni

Nagy meglepetés lenne, ha az MNB bármilyen monetáris politikai lépést tenne, vagy változtatna a kommunikációján a kedden esedékes ülésen. A Portfolio elemzői konszenzusa szerint a jegybank kiváró állásponton maradhat, amelynek a fő oka, hogy a júliusi ülés óta nem okoztak meglepetést a makrogazdasági adatok, és a pénzpiaci fejlemények sem indokolnak lépést az MNB-től.

Török pánik ide vagy oda, hatalmas meglepetés lenne, ha lépne az MNB

Vélhetően egy-két nyugtató gondolatra biztos futja majd, mind például az erős fundamentumok

- mondja Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza. Hozzátette, ezt leszámítva érdemi üzenetet nem várok a jegybanktól.

Nincs is rá szükség. A jegybank kamatdöntése szempontjából a júliusi fogyasztói árindex alakulása volt a legfontosabb. Júliusban 3,4%-kal nőttek a fogyasztói árak - ez öt és fél éves csúcsot jelentett -, amely kismértékben meghaladta az elemzői várakozásokat, ugyanakkor az MNB júniusi inflációs jelentésével összhangban alakult.

Török pánik ide vagy oda, hatalmas meglepetés lenne, ha lépne az MNB

A piaci folyamatok sem adnak okot beavatkozásra: a bankközi kamatok stabilak, a forint árfolyam a feltörekvő piaci hangulat változásával párhuzamosan az elmúlt napokban gyengült, de így is erősebb szinteken áll, mint a júliusi ülés időpontjában

- fogalmazott kommentárjában Trippon Mariann, a CIB Bank vezető közgazdásza.

Kuti Ákos, MKB Elemzési Központjának vezetője ezt annyival egészítette ki, hogy a hazai rövid bankközi hozamokról a júniusi csúcsokat követően júliusban lefelé korrigáltak, augusztusban a török politikai bizonytalanság ugyan hozott hozamemelkedést a régióban is, de ezt átmenetinek gondolja.

"Az elmúlt nagyjából két hétben a török helyzet újbóli kiéleződése miatt erősödött a nemzetközi kockázatkerülés. Azonban ennek a hatása a forintra és a hosszú hozamokra is mérsékeltebb, mint az első hullám során volt. Ez megerősíti azt a feltételezést, hogy a befektetők elkezdhették megkülönböztetni az országokat azok fundamentumai, illetve sérülékenysége alapján" - foglalta össze Módos Dániel, az OTP Bank szakértője a török helyzet hatásait. Mivel a fenti hatások csak mérsékeltek, ráadásul a legutóbbi inflációs adat is az MNB várakozásai szerint alakult, ezért nem számítunk arra, hogy a jegybank változtatna a monetáris kondíciókon és arra is kis esélyt látunk, hogy a közlemény legfontosabb üzenetei változnának - fogalmazott.

Azért vannak kockázatok

Kuti Ákos az infláció alakulása kapcsán továbbra is azt feltételezi, hogy az év hátralevő részében 3% körül alakul. Az üzemanyagár egyszeri árfelhajtó hatásának eltűnésével 2019 második felében csökken majd az árnyomás, azonban az infláció akkor is kis mértékben 3% felett lehet majd, mivel a feszes munkaerőpiac miatt a bérek további emelkedhetnek.

A hosszabb távú kilátásokat illetően várakozásunk szerint 2019 második felében az Európai Központi Bank megkezdi kamatemelési ciklusát, ezzel párhuzamosan pedig az MNB is elmozdulhat a fokozatosan szigorúbb monetáris politika irányába. Ennek első lépéseként elkezdi fokozatosan leépíteni a nem konvencionális eszköztárát, ebből következően 2019-ben már a bankközi kamatlábak emelkedésére számítunk

- emelte ki Kuti Ákos.

Virovácz Péter 2020 elejére várja az első kamatemelést, ugyanakkor a tartósan gyenge forint egyre inkább növeli annak valószínűségét, hogy a vállalatok jövő év elején átáraznak, ami a maginfláció érdemi megugrását jelenti majd. "Ez könnyen lehet, hogy a vártnál hamarabb lépéskényszerbe hozza az MNB-t" - vélekedett.

Török pánik ide vagy oda, hatalmas meglepetés lenne, ha lépne az MNB

Annak ellenére tehát, hogy a legtöbb elemző 2019 végéig nem várja a 0,9%-os "irányadónak mondott" kamat változtatását, a kamatok fokozatosan normalizálódhatnak. A piac árazása szerint a 3 hónapos Bubor fokozatosan emelkedhet, és 2019-ben eléri a 0,9%-ot.

Török pánik ide vagy oda, hatalmas meglepetés lenne, ha lépne az MNB
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
nyugdíj191203gettystock
varga mihály MTI
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
nemet autoipar autogyartas