Előfizetői tartalom

Félelmetes, milyen gyorsan véreznek el a magyar ötletek

Nem nagyon javul a vállalkozások ötéves túlélési rátája, miközben a magyar gazdaság dinamikusan növekszik - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felméréséből. A GDP-növekedés ugyan a gazdaság valamennyi ágazatára kiterjed, de úgy tűnik, ez nem elég ahhoz, hogy minél több vállalat élje meg az ötödik születésnapját. A következő években várhatóan javul valamelyest a helyzet, habár a - feltételezhetően kevéssé tőkeerős - fiatalt vállalatok számára a munkaerőhiány és a gyors béremelkedési ütem komoly problémát okozhat. A történet másik olvasata, hogy a dinamikus béremelés szorítja ki a nem hatékonyan működő cégeket.

A világgazdasági válság előtt a vállalatok 45-50%-a megélte az ötödik évét, azóta azonban sokat romlott a helyzet. A Központi Statisztikai Hivatal friss kiadványából kiderült, hogy 2016-ban a 2011-ben alapított vállalkozások 37,2%-a működött még abban az évben is, ami nem jelent érdemi változást a 2012 és 2015 közötti időszakhoz képest. 2012 óta minden évben 37-38%...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái