Minden kórházat átvilágít a kormány és a finn példa nyomába ered
Gazdaság

Minden kórházat átvilágít a kormány és a finn példa nyomába ered

Portfolio
Ahhoz, hogy kiderüljön, valóban több pénzre van-e szüksége az egészségügyi szolgáltatóknak, egységes módszertan szerint minden kórházat átvilágít a kormány, és megvizsgálja a gyógyintézmények szabályozottságát, problémáit - jelezte a Figyelőnek Nagy Anikó. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára azt is jelezte: a kormány a finn életmódváltási példákat akarja itthon is lemásolni, hiszen ők tíz év alatt jelentősen csökkentették a magas vérnyomás, a stroke és az infarktus miatti halálozások számát és ma a legegészségesebbek közé tartoznak a kontinensen.

A cikk fontosabb információi, üzenetei:

  • A magyarok egészségesebb életmódjának elérése érdekében széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetésre bocsátják a Nemzeti népegészségügyi programot, amely még év vége előtt a kormány asztalára kerül.
  • A szív- és érrendszeri, a daganatos, a mozgásszervi betegségek mellett a lelki egészség megőrzése és a gyermekek ellátása kerül a fókuszba, ezeken a területeken akar elérni változást az említett program.
  • A cél érdekében fontos szerepet szánnak háziorvosok segítségével is terjesztett ingyenes szűrővizsgálatoknak és már 1300 háziorvos csatlakozott is a rendszerhez.
  • "Legyen sikk mozogni, energikusnak lenni, egészségesen élni és táplálkozni" - nagyjából így foglalható össze a jövő nemzedékének a fittségét is megalapozó csomag a cikk szerint és hosszasan taglalja azt, hogy mennyire fontos a fiatalok mozgásra szoktatása, illetve a család szabadban, mozgással töltött közös ideje is, illetve a transzzsírok visszaszorítása a táplálkozásban, valamint a népegészségügyi termékadó jövőre további 20%-kal való emelése.
  • "A cél nem kisebb, mint annak idején a finneké volt: elejét venni azoknak a betegségeknek, amelyek kialakulásában a helytelen életmód kulcsszerepet játszik", így például a cukorbetegségnek és a keringési problémáknak. A cikk emlékeztet rá, hogy az elmúlt 4 évben 20 ezer lábat kellett itthon eltávolítani, amelyek számát jelentősen csökkenteni lehetett volna életmódváltással, korai felismeréssel, illetve nemzetközi színvonalú érsebészeti centrumokba irányításával. Utóbbiak fejlesztése mellett szívgyógyászati fejlesztések szükségességét is említi a cikk.
  • "Az egészségprogramok, a felvilágosítás, a tünetek felismerésének a tudatosítás, valamint a tervezett szolgáltatói változtatások eredményeképpen a jelenleginél lényegesen több életet lehet majd megmenteni" - szögezi le a cikk és emlékeztet a jelentős egészségügyi fejlesztésekre is (vidéki kórházak, Egészséges Budapest program).
  • A várakozási időt (amely nem azonos a várólistával) szervezési változtatásokkal, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér további fejlesztésével egy gyorsabb reagálású rendszer segítségével akarják faragni, hogy a páciensek minél kevesebb időt töltsenek el a szakrendelőkben. Most zajlik annak modellezése, hogy hogyan lehet változtatni a nagy igénybevételen: az ellátási terület átrajzolása, a szabad rendelési idők helyének láttatása, a szakemberek átirányítása is része a tervnek. A várakozási idő csökkentése a hálapénz rendszert is képes lesz még jobban visszaszorítani a remények szerint.
  • Nagy Anikó az újratermelődő kórházi adósságállomány kapcsán azt hangsúlyozta: kórházanként nagyon változó, hogy miért és hogyan keletkezik ez, így a probléma kezelése sem lehet egységes. A helyzetet az Emmi az intézmények gazdálkodási rendjének felülvizsgálatával akarja majd orvosolni: egységes módszertannal átvilágítanak minden kórházat, megvizsgálják a gyógyintézmények szabályozottságát, feltárják a problémás pontokat.
  • Az államtitkár szerint a hatékonyság javítása mellett a nagy egészségügyi centrumokban számolni kell az ellátási szükségletek növekedésével, a költséges eljárásokkal is.
Címlapkép forrása: MTI Fotó Kovács Tamás
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Orbán Viktor Prága