Trump: ha elindul az eljárás ellenem, összeomlanak a piacok (2.)
Gazdaság

Trump: ha elindul az eljárás ellenem, összeomlanak a piacok (2.)

Portfolio
Cáfolta, hogy bűncselekményt követett volna el a 2016-os elnökválasztási kampány során a volt ügyvédjének adott utasításokkal és szerinte kétséges, hogy egy nagyszerű munkát végző elnök ellen elindulhat-e az alkotmányos felelősségre vonási eljárás, de ha ez megtörténne, összeomlanának a piacok - többek között ezeket mondta a Fox News baráti televíziónak adott, amerikai idő szerint ma kora reggel levetített interjúban Donald Trump amerikai elnök.
Kedd este vádalku keretében, eskü alatt azt vallotta Michael Cohen, Trump volt ügyvédje és elintéző embere, hogy a 2016-os elnökválasztási eredmény befolyásolása érdekében Trump utasítására bűncselekményt követett el, azaz a kamányfinanszírozási törvény megsértésével hallgattatott el lefizetéssel egy pornószínésznőt és egy playboy-modellt. Ha tehát Cohen bevallotta, hogy bűncselekményt követett el, logikus azt gondolni, hogy Trump is bűncselekményt követett el, noha Trump ezt azóta Twitter-üzeneteiben és a Fox Newsnak most adott interjúban is cáfolta, igaz konkrétumokat ennek alátámasztására továbbra sem tudott mondani.

Mindezek után megkérdezték az elnököt a Reuters tudósítása szerint, hogy mit gondol arról: ha a novemberi félideji választásokon átveszik a demokraták a Képviselőház irányítását (ez eléggé esélyes most), akkor megindítják-e ellene az alkotmányos felelősségrevonási eljárást.

Nem tudom, hogy hogyan lehetne eljárást indítani olyan ellen, aki nagyszerű munkát végzett. Ha elindulna ellenem az eljárás, azt gondolom, hogy összeomlanának a piacok, azt gondolom, hogy mindenki nagyon elszegényedne. Olyan számokat láthatna, amit el se hinne.

Trump nem fejtette ki, hogy az összeomlás alatt mit ért, illetve mely piacokra gondolt, de korábbi tweetjei alapján, amikor a Dow Jones részvényindex minden egyes 1000 pontos kerek szintjénél lelkendező üzeneteket tett ki tavaly télen, eléggé esélyes, hogy a részvénypiacokra gondolt. A Trump megválasztásakor 18 ezer pontról rakétázni kezdő Dow Jones idén januárban 26600 pont körül tetőzött, ez jórészt a Trump infrastruktúra-fejlesztési programjával és a tavaly decemberre átvitt nagy adócsökkentési csomagjával kapcsolatos várakozásoknak volt köszönhető. Aztán január végén egy nagyobb korrekció zajlott le 23500 pontig, ez a tartomány többször is megfogta az eséseket, aztán az utóbbi hetek emelkedése végül 26 ezer pont közeléig tartott. A kedd óta tartó újabb amerikai belpolitikai bizonytalanság egyelőre érdemben nem hatott a vezető részvényindexekre és ez igaz a határidős index mai alakulására is. Mivel a gazdaság felpörgetését célzó adócsomagot már elfogadták, és hatályba is lépett, így a részvényindexek emelkedésében legfontosabb emelő hatás nem tűnne el a Trump ellen meginduló eljárás mellett sem. Persze az eljárás által keltett masszív politikai bizonytalanság bizonyára jelentős hatással lenne a piacokra, a kockázati étvágyra.

Trump: ha elindul az eljárás ellenem, összeomlanak a piacok (2.)

Amint tegnap rámutattunk: tényleg esélyes, hogy a novemberi félidei választásokon olyan politikai környezet alakul ki az amerikai törvényhozásban, hogy meg fogják indítani 2019-ben az elnök ellen a felelősségre vonási eljárást (hivatalban lévő elnök ellen elvileg nem lehet ügyészségi úton vádat emelni). Erre önmagában már Cohen minapi beismerő vallomása is elegendő alap lehet, de Cohen tegnap azt is jelezte, hogy boldogan beszélne az állítólagos oroszügyi összejátszás témájában is a Robert Mueller vezette vizsgálóbizottságnak (vádalku keretében), márpedig a vizsgálat éppen ennek mélyreható feltárását célozza és Cohen tényleg kulcsfontosságú ismeretek birtokában lehet, amelyek a Trump elleni eljárást még inkább megalapozhatják.

A cikkünkben azonban arra is rámutattunk:

a demokratáknak inkább csak az eljárás megindítása állhat érdekében, a 2020. januárig tartó mandátuma lejártáig Trump tényleges eltávolítása azonban nem feltétlenül.

Ennek oka, hogy ha hivatalban tartják Trumpot, akkor a bűncselekmény gyanúja hosszú ideig rajta marad és mivel így jó eséllyel Trump újraindul az elnökségért, nem tudna helyzetbe kerülni a népszerűbb alelnök, Mike Pence. Azaz a demokraták elnökjelöltje nagyobb eséllyel nyerne a bűncselekmény gyanújával induló Trump ellen, mint a "tiszta" Pence ellen.

Trump egyébként a mai Fox News interjúban keményen kritizálta az amerikai igazságügyi minisztériumot, illetve a minisztert, mert Jeff Sessions még tavaly tavasszal rögtön kivonta magát a Mueller által elindított vizsgálat felügyelete alól, mindezt pedig Trump elvárása ellenére tette. Mivel az igazságügyi tárca így nem lát rá a nyomozás fejleményeire, ez Trumpnak is nehezebbé teszi a "lavírozást" a módszeresen haladó vizsgálat során.

Az viszont örvendetes, hogy Trump a mai interjúban jelezte: továbbra sem akar beavatkozni a vizsgálatba és szerinte ez lehet talán most a legjobb dolog, amit tehet.

Utóbbi kijelentése abba az irányba mutat, hogy nem akarja kirúgni a vizsgálatot végző Muellert, illetve nem akarja leváltani az igazságügyi minisztert sem. Magyarul nem akarja akadályozni az igazságszolgáltatást, márpedig már az eddigi húzásaival is (pl. FBI igazgató kirúgása) magára húzta ennek gyanúját.

Címlapkép forrása: MANDEL NGAN / AFP
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
shutterstock_1488477983