Elmaradt az amerikai-kínai kereskedelmi áttörés - Aggódnak a kínaiak
Gazdaság

Elmaradt az amerikai-kínai kereskedelmi áttörés - Aggódnak a kínaiak

Portfolio
Miután Donald Trump amerikai elnök a hét elején már jelezte, hogy a szerdai-csütörtöki amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásoktól nem vár sokat, el is maradt az áttörés. A washingtoni egyeztetéseken nem volt konkrét megállapodás, így csütörtökön hatályba is lépett az egymás exportját 25%-os vámmal sújtó intézkedés 16-16 milliárd dollárnyi termékkörre. Ezzel összesen már 100 milliárd dollárnyi termékköre vonatkoznak a megemelt vámok, amelyek már kezdik éreztetni gazdasági hatásaikat, a kínai pénzügyminiszter pedig el is ismerte, hogy sok munkahely elvesztésétől tart, ezért a helyi önkormányzatoknak jelentős speciális kötvény kibocsátását engedélyezik.
A nyár korábbi szakaszában előbb 34-34 milliárd dollárnyi, tegnap pedig további 16-16 milliárd dollárnyi amerikai, illetve kínai termékre vetettek ki megemelt, 25%-os vámot a két ország hatóságai, így összességében már 100 milliárd dolláros termékkörre érvényesek a megemelt tarifák.

Becslések szerint ez a globális kereskedelmet mintegy 0,5%-kal mérsékli, emellett a kínai GDP-növekedést 0,1-0,3%-ponttal, az amerikait ennél kicsit kisebb ütemben fogja vissza már idén. A hatások viszont jövőre intenzívebbek lehetnek.

Mindez különösen akkor lenne igaz, ha folytatódna az amerikai-kínai kereskedelmi adok-kapok. Márpedig az, hogy most végül konkrét eredmény/bejelentés nélkül értek véget a tárgyalások, efelé mutat. Donald Trump korábban már kilátásba helyezte, hogy ha nem tudja elérni, amit akar (csökkenteni az Egyesült Államok Kínával szembeni kereskedelmi deficitjét, illetve erősíteni az amerikai cégek szellemi szabadalmi védelmét Kínában), akkor hajlandó további 200 milliárd dollárnyi kínai importtermékre is 25%-ra megemelni a vámokat.

Kína ezt már nem tudná teljes mértékben viszonossági alapon megtorolni, mert egyszerűen nincs az 50 milliárdon felül ennyi importja az Egyesült Államokból, ezért jelezte, hogy más módon fog majd megtorló lépéseket tenni. Az amerikai cégek félelme Kínában az, hogy ez majd adminisztratív akadályok gördítésében (engedélyezések, plusz szabályok, stb.), egyéb pénzügyi következményekkel is járó nehezítésekben fog megjelenni.

Márciusi beiktatása óta ma adott először interjút a Reutersnek a kínai pénzügyminiszter, Liu Kun, aki igyekezett hűteni ezeket a félelmeket és azt mondta, hogy ha eljutnának idáig a dolgok (nem szeretnék), akkor a Kínában működő külföldi cégeket igyekeznének minél jobban védeni. Amerikai cégek azonban érthetően aggódnak amiatt, hogy a fogadkozás ellenére a kínai vezetés még inkább előnyben részesíti majd a kínai cégeket a hazai piacon, így a verseny még inkább torzul.

A tárcavezető mindenesetre azt is elismerte, hogy igenis aggódnak az eddigi kereskedelmi háború negatív kínai gazdasági és munkaerőpiaci hatásai miatt. Szerinte sok kínai munkahely szűnhet majd meg az exportra berendezkedő tartományokban a megemelt amerikai importvámok miatt. Egyúttal jelezte, hogy mérsékelt költségvetési élénkítéssel igyekeznek ezt a hatást ellensúlyozni.

Ennek formája az lesz, hogy a helyi önkormányzatoknak speciális (csak infrastruktúra-fejlesztésre felhasználható) kötvénykibocsátást engedélyeznek. Az éves engedélyezett összvolumen 1350 milliárd jüan (kb. 196 milliárd dollár), de ebből az első félévben csak több mint 300 milliárd jüant használtak fel. Ezt lassúnak nevezte a pénzügyminiszter, igaz jelezte, hogy szerinte a harmadik negyedév végére az összkibocsátás majd meghaladja az 1000 milliárd jüant. Liu Kun azonban hangsúlyozta, hogy Kína nem fog érdemi költségvetési élénkítésbe kezdeni, be fogja tartani a GDP arányában 2,6%-ban meghatározott deficitplafont, mivel a fenti élénkítés mellett a költségvetés bevételei a vártnál jobban alakulnak és ezzel arányosan fordítanak többet a gazdaságélénkítésre, infrastruktúra fejlesztésre.

A legfőbb kínai stratégiát: a tőkeáttétel csökkentését, a kínai állami és egyéb vállalati eladósodottság mérséklését, ezzel párhuzamosan az árnyékbankrendszer "leeresztését" tehát nem fogják módosítani az amerikai-kínai kereskedelmi háború kínai gazdaságot lassító hatása mellett sem.

Márpedig a lassulásra vannak jelek: a vezető kínai tőzsdeindexek év eleje óta lejtmenetben vannak (ld. alábbi első ábrán a Sanghai Composite Indexet, amely bő 20%-ot esett már), miközben az amerikai indexek visszakapaszkodtak történelmi csúcsaik közelébe. Emellett a kínai városi munkanélküliség a júniusi 4,8%-ról 5,1%-ra emelkedett a legfrissebb adat szerint, a kormánynak pedig az a célja, hogy 5,5% fölé ne emelkedjen idén.

Elmaradt az amerikai-kínai kereskedelmi áttörés - Aggódnak a kínaiak


Elmaradt az amerikai-kínai kereskedelmi áttörés - Aggódnak a kínaiak
Címlapkép forrása: Nicolas ASFOURI / AFP
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronvavirus