Még idén rászállnak az állami kórházakra
Gazdaság

Még idén rászállnak az állami kórházakra

MTI
Az egészségügyi államtitkárság fő stratégiája az, hogy növekedjen a lakosság egészségben eltöltött éveinek száma, ezt szolgálja a közelmúltban kialakított egészségügyi stratégia és a különböző szakmai programok - mondta az egészségügyért felelős államtitkár egy csütörtök szakmai konferencián, Budapesten.


Nagy Anikó kifejtette: a magyar emberek olyan betegségekben halnak meg idő előtt, amelyek kialakulása megfelelő prevencióval elkerülhető lenne, a korán diagnosztizált betegségeket pedig eredményesebben lehetne gyógyítani.

Az Egészségügy 5 dimenzióban című konferencián az államtitkár megemlítette, hogy a szakmai munka elindult, cselekvési és akciótervek készülnek a nemrég megalkotott öt - a keringési, a daganatos, a mozgásszervi, a gyermekkori betegségek, valamint a mentális zavarok megelőzését és kezelését szolgáló - egészségprogrammal kapcsolatban.

Rendkívüli feladatként említette a kórházi adósságok, az intézményi gazdálkodás kérdését, mert - mondta - ezen a területek mélyreható vizsgálatok kellenek. Ennek érdekében még az idén minden kórházban elkezdődik a felmérés a szabályosság, a szabályozottság kérdésében. A vizsgálódás kitér majd a gazdálkodásra, a pénzügyi folyamatokra, és nemcsak az adott kórház gazdálkodási hatékonyságát nézik, hanem vizsgálni fogják az intézmény térségi szerepét, kapcsolatrendszerét a többi kórházzal - részletezte.

Másfél-két év kell ahhoz, hogy rendszerszintű eredményeket érjenek el

- tette hozzá.

Az állami kórházak szorosabb pénzügyi felügyeletéről szóló hírek már hetek óta keringenek, ezekről itt számoltunk be:

Orvoshiány, fertőzések, sürgősségi

A humánerőforrás-helyzetet említve az államtitkár azt mondta, el akarják érni, hogy a szakdolgozók társadalmi megbecsültsége emelkedjen, de ehhez nemcsak a bérezést, hanem minden mást, a motiváltságot, a szakképzési lehetőségeket vagy a lakhatási körülményeket is vizsgálni kell.

A kórházi fertőzések adatainak nyilvánosságra hozásával kapcsolatban Nagy Anikó megerősítette azt a korábbi Emmi-véleményt, hogy ezeket az adatokat jelenlegi formájukban nem lehet nyilvánosságra hozni, ezért megvárják a Kúria döntését ebben a kérdésben. Megjegyezte, a kórházi fertőzések ügyében nemzetközi viszonylatban nem állunk olyan rosszul, de az államtitkárság célja, hogy csökkenjen a számuk, ezért is készült el az erről szóló rendelettervezet. Ebben utasítások és módszertanok vannak, például arról, hogy a kórházba érkező betegeknél kockázatelemzést kell végezni, de kitér a dokumentum a fertőtlenítő szerek mennyiségére, a beszerzésükre fordítható forrásokra is.

A sürgősségi ellátásról szólva az államtitkár azt mondta, sikerült olyan munkaszervezési programot alkotni, amely segíti a sürgősségi betegellátó osztályok tevékenységét; erről ősszel fognak részletekkel szolgálni.

A konferencián számos előadás szólt az egészségügy alulfinanszírozottságáról, az ágazatot gúzsba kötő közbeszerzési eljárásokról, valamint az állami és a magánegészségügy kapcsolatáról.

A Portfolio magánegészségügyi konferenciáját november 13-án rendezzük meg:


Még idén rászállnak az állami kórházakra


Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Balaton József
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Orbán Viktor Prága