Gazdaság

Soron kívül a kórházakhoz kerülhetnek a fiatal orvosok

Portfolio
A kormány kiemelten kezeli az állami létszámstop miatt a fiatal orvosok számára megnehezült kórházi elhelyezkedés kérdését, így az Emberi Erőforrások Minisztériuma soron kívül már aláírt 210 szerződést a rezidensek számára - írja a Magyar Idők. Azt viszont nem lehet tudni, hogy mikor folytatják ezen jelentkezések aláírását.
Az egészségügyi rendszer kihívásairól részletesen szó lesz a Portfolio november 13-i Private Health Forum konferencia keretében. További részletek:


Augusztusban több cikkben foglalkoztunk mi is azzal a kellemetlen helyzettel, hogy az állami szférában elrendelt létszámstop miatt a fiatal orvosok (rezidensek) nem tudnak elhelyezkedni a kórházakban, mert a kormányhatározat rájuk is vonatkozik. A rezidenseknek az egyes kórházakban kell jelentkezniük, de a szerződést velük a foglalkoztatójuk, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) írja alá.

A lap megjegyzi, hogy eddig az történt: az ÁEEK nem tudja automatikusan felvenni a rezidensképzésre jelentkezőket, mert előbb meg kellett csinálni a létszámzárlat alóli felmentési eljárást, amelyet névre szólóan végeznek. Ehhez előbb egy szándéknyilatkozat kell a rezidenstől. A Magyar Idők most azt írja Dénes Tamásra, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (Reszasz) elnökére hivatkozva, hogy

ezt a menetrendet módosították azzal, hogy a kormány kiemelten kezeli a kérdést, és soron kívül írják alá a szándéknyilatkozatokat, hogy gyorsan megoldják az adminisztrációs hibát. Két hete már 210 szerződést aláírt az Emmi, de azt nem lehet tudni, hogy mikor folytatják. Budapesten idén egyébként 360-an végeztek az orvosi egyetemen.

Dénes Tamás egyébként azt javasolja, hogy vegyék ki a rezidenseket a létszámstopra vonatkozó kormányrendeletből, ahogy a mentősök sincsenek benne, hiszen a teljes egészségügyben létszámhiány van.

A Reszasz elnöke szerint az, aki pályázott és felvették, jó eséllyel Markusovszky Lajos-ösztöndíjat is kap, ami 100 ezer forintot jelent havonta. A rezidensnek ennek kapcsán vállalnia kell, hogy nem fogad el hálapénzt, illetve a szakképesítés megszerzése idején legalább addig dolgozik az itthoni egészségügyben, mint amennyi ideig ösztöndíjat kapott.

A hiányszakmákban, például az érsebészeten elhelyezkedő rezidensek pedig ennél is magasabb összeget, havonta 150 ezer forintot kaphatnak - jelezte a Reszasz elnöke.
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
koronvavirus