Drágul a 10 napos autópálya-matrica
Gazdaság

Drágul a 10 napos autópálya-matrica

MTI, Portfolio
Több fontos bejelentést is tett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki Kormányinfóján.

Lánchíd

A főváros kérésének megfelelően a kormány 7 milliárd forinttal támogatja a Lánchíd és a mellette lévő alagút felújítását - ismertette pénteki sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kabinet ugyanakkor azt kéri, hogy a felújítást ne tartson tovább másfél évnél - tette hozzá Gulyás Gergely, aki hangsúlyozta: ez műszakilag megvalósítható, bár kétségtelenül jelentős szervezést igényel.

Hozzátette: a felújítás végére megújul a híd pesti oldalán lévő Széchenyi tér is.

Útdíj-emelkedés

Gulyás Gergely azt is bejelentette, hogy január 1-jétől mintegy 5,8 százalékkal emelkedik a (teherautók által fizetendő) e-útdíj, a plusz bevétel pedig közvetett formában egy "falusi útalapba" fog befolyni, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a legkevésbé fejlett falusi útszakaszok fejlődjenek.

Azt is elmondta, hogy a 10 napos autópálya-matrica ára 2975 forintról 3500-ra emelkedik.

A teherautók által fizetendő útdíj emelése és a 10 napos matrica drágítása logikus lépésnek tűnik, ezek ugyanis azok a díjak, amelyeket jellemzően az átutazó forgalomnak kell fizetnie. A díjemeléssel az átutazó forgalom erőteljesebben járul hozzá az úthasználathoz, a megyei matricák ára és az országos matrica éves díja ugyanis a jelek szerint nem változik.Drágul a 10 napos autópálya-matrica
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. augusztus 31-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Határvédelem

Az Európai Bizottság 54 millió eurót kifizet Magyarországnak a déli határ védelmére a migrációs válság kezdete óta elköltött mintegy 900 milliós költségből, ezzel elismeri, hogy az ország az unió külső határait védi - ismertette pénteki sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely elmondta: a kiadásokból a bizottság több mint 300 millió eurót elfogad, és az ebből jelenleg rendelkezésre álló 54 millió eurót rövid időn belül átutalja.

A miniszter emlékeztetett, hogy a határkerítés építésekor mindenki vitatta annak szükségességét és azt, hogy Magyarország azzal az unió külső határait védi. Megjegyezte: a bizottság a kerítésépítést közvetlenül nem finanszírozza, de egyéb biztonsági kiadásokhoz hozzájárul.

Minimálbér

Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a minimálbér további emelésére szükség van és a kormány kész dönteni a kérdésben.

Paks és Duna

Rémhírterjesztés történt Pakssal kapcsolatban. A szakemberek a megfelelő szabályok szerint mérték a Duna vízének hőmérsékletét és a vízügyi hatóság ezt folyamatosan ellenőrzi - válaszolta egy újabb kérdésre.

A Duna hőmérséklete nem érte el azt a szintet, ami bármilyen beavatkozást igényelt volna

- nyugtatta meg a hallgatóságot.

Óraátállítás

Nincs kialakult kormányzati álláspont az Európai Bizottság elnökének mai javaslatáról az óraátállítás ügyében - felelte egy kérdésre Gulyás Gergely.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Krizsán Csaba
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1470496652