Előfizetői tartalom

Elfogynak, akik sok gyereket vállalnak

Portfolio
Magyarországon az európai átlagnál kevesebb gyerek nevelkedik intakt családban (vagyis két vér szerinti szülővel), miközben az egyszülős családok struktúrája jelentős átalakuláson ment keresztül az elmúlt évtizedekben. A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének kutatói tanulmányukban rámutattak: nemcsak hogy nincs egységes európai út, hogy nincs egységes közép-kelet-európai minta, hanem még a magyar társadalom különböző rétegeiben is nagyon eltérő család- és háztartásszerkezeti változásokat figyelhetünk meg. Az alacsony termékenység mögött pedig meghúzódik egy érdekes tényező: az alapfokú végzettséggel rendelkezők körében az utóbbi évtizedekben nem csökkent, hanem növekedett az átlagos gyermekszám, ugyanakkor ők egyre kevesebben vannak, így a magasabb termékenységük kevésbé kompenzálja a magasabb végzettségűek alacsony termékenységét, mint korábban.

Kevés az ép családMagyarország azon európai országok sorába tartozik, ahol nagyon alacsony (69%) az intakt, vagyis "ép" családban élő gyermekek aránya. Ez arra utal, hogy Magyarországon az európai átlagnál instabilabbak a kapcsolatok, magas a házasságok és az élettársi kapcsolatok felbomlásának valószínűsége, még azoknál a párkapcsolatoknál is, ahol kiskorú gyermekek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés