Ez az 5 legbiztonságosabb ország, ahova menekülhetsz, ha a világgazdaság összeomlásától félsz
Gazdaság

Ez az 5 legbiztonságosabb ország, ahova menekülhetsz, ha a világgazdaság összeomlásától félsz

Portfolio
A szigorodó nemzetközi kamatkörnyezet, a geopolitikai kockázatok, illetve az országspecifikus gazdaságpolitikai inkompetencia hatására az elmúlt hónapokban több országban is jelentősen nőtt az államcsőd veszélye. Ilyen feszült globális környezetben felértékelődnek a befektetők szemében az olyan országok, amelyek stabil menedéket jelentenek befektetéseik számára. Az alábbiakban összeszedtük azt az öt országot, amely jelenleg (augusztus 31-i állás alapján) a legalacsonyabb csődkockázati árral (CDS) rendelkezik, vagyis a pénzpiaci szereplők szerint esetükben van a legalacsonyabb valószínűsége egy 5 éven belül bekövetkező államcsődnek.
Az országkockázati rangsor felállításához a Thomson Reuters Datastream 5 éves CDS-árra vonatkozó adatait használtuk fel. A 100 bázispontos CDS azt jelenti, hogy a magát csődkockázat ellen bebiztosítani vágyó befektető éves szinten befektetése névértékének 1%-át fizeti meg az őt biztosító félnek, cserébe, ha az adott ország becsődöl, a másik fél megtéríti a befektető kárát (visszafizeti számára a névértéket). Összesen 72 ország szerepel a Reuters adatbázisában, ezek alapján állt fel a következő sorrend.

Update: a Thomson Reuters Datastream táblázatos összeállításában nem volt benne a svájci 5 éves CDS értéke, de külön megnézve megtaláltuk: ez 8,9 bázispont, ami azt jelenti, hogy az általunk elérhető adatok szerint Svájc a világ legbiztonságosabb országa ezen megközelítés szerint. így tehát az eredeti cikkünkben bemutatott sorrend elejére kerül Svájc, az alábbi országok pedig valójában a második és hatodik hely valamelyikén osztoznak.

5. Hollandia. CDS-ár: 12,6 bázispont.

Hollandia mindhárom nagy hitelminősítő intézetnél, a Standard & Poor's-nál, a Fitch-nél és a Moody's-nál a lehető legmagasabb adósbesorolással bír, ehhez pedig stabil kilátások tartoznak. Közülük a Fitch tartja fenn leghosszabb ideje ezt az osztályzatot: 2011 novembere óta nem nyúlt hozzá sem a kilátásokhoz, sem pedig a besoroláshoz. Gyorsan csökkenő, nem túl magas államadósság, magas egy főre jutó GDP, diverzifikált és versenyképes gazdaság, többletes költségvetés, fejlett infrastruktúra és magasan képzett humántőke - röviden így lehet összegezni a holland gazdaság erősségeit. Ilyen fundamentumok mellett nem meglepő, hogy a piaci szereplők gyakorlatilag elképzelhetetlennek tartják az államcsőd bekövetkeztét.

Ez az 5 legbiztonságosabb ország, ahova menekülhetsz, ha a világgazdaság összeomlásától félsz
Esti látkép Rotterdamról, háttérben az Erasmus-híddal. Kép forrása: Shutterstock.

4. Dánia. CDS-ár: 11,9 bázispont.

Dánia szintén a létező legmagasabb szuverén adósbesorolással bír a nagy hitelminősítőknél. A Standard & Poor's-nál már 2001. február óta AAA besorolása van, stabil kilátásokkal, még a világgazdasági válság sem tudta megrengetni az ország megítélését. Sok szempontból nagyon hasonló helyzetben van, mint Hollandia: stabil lábakon álló, versenyképes gazdaság, költségvetési fegyelem, erős intézményrendszer és stabil demokratikus berendezkedés jellemzi, ehhez ráadásul nagyon alacsony, a GDP 37%-át el nem érő államadósság társul. Érdekességképp: 1999 óta nem haladta meg az államadósság a Maastrichti Szerződésben rögzített 60%-os GDP-arányos értéket.

Ez az 5 legbiztonságosabb ország, ahova menekülhetsz, ha a világgazdaság összeomlásától félsz
Dánia fővárosa, Koppenhága. Kép forrása: Shutterstock.

3. Norvégia. CDS-ár: 11,7 bázispont.

Norvégia - a fenti két országhoz hasonlóan - AAA adósbesorolással rendelkezik, ráadásul igen hosszú ideje: a Standard & Poor's legutóbb 1990-ben minősítette fel az országot, azóta hozzá sem nyúlt a besorolásához. A külső sokkhatásoknak ellenálló, stabil és versenyképes gazdaság mellett a kormányzati hatékonyság, az erős demokratikus intézményrendszer, valamint a hatékony pénzügyi felügyeleti rendszer egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy a befektetők teljes biztonságban érzik pénzüket, amikor norvég államkötvények vásárlása mellett döntenek. Nem mellékesen Norvégia rendelkezik a világ legnagyobb állami vagyonalapjával, amelyben az olajkészlettel való okos gazdálkodásnak és a jó befektetési stratégiának köszönhetően mára több mint 1000 milliárd dollárt sikerült felhalmozni, amit szükség esetén fel lehet használni a költségvetésben keletkező esetleges lyukak betömésére.

Ez az 5 legbiztonságosabb ország, ahova menekülhetsz, ha a világgazdaság összeomlásától félsz
Az oslói királyi palota. Kép forrása: Shutterstock.

2. Németország. CDS-ár: 11,5 bázispont.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságát sokan tekintik a befektetők számára az elsődleges menedéknek, ha pánik tör ki a világban. Még az euróövezeti adósságválság csúcsán sem veszítette el AAA besorolását a hitelminősítőknél, igaz, a Standard & Poor's és a Moody's átmenetileg negatívra rontotta az ország kilátásait, ez az állapot azonban nem tartott sokáig. A fenti országokhoz képest növeli Németország erejét, hogy egy nagy és rendkívül ellenálló gazdaságról van szó, még akkor is, ha a növekedési dinamikája nem épp kiemelkedő, ráadásul a nemzetközi kereskedelemben betöltött vezető szerepe miatt a kereskedelmi háborús konfliktusok kereszttüzében áll. Az ebből fakadó befektetői aggodalmakat azonban mérsékli, hogy az ország államadóssága rendkívül gyors tempóban csökken, a költségvetési fegyelem tekintetében pedig kiváló bizonyítvánnyal rendelkezik az elmúlt években.

Ez az 5 legbiztonságosabb ország, ahova menekülhetsz, ha a világgazdaság összeomlásától félsz
A Brandenburgi kapu. Kép forrása: PAUL ZINKEN / DPA / AFP

1. Svédország. CDS-ár: 10,7 bázispont.

Ha csak kevéssel is, de jelenleg Svédországot tekintik a piaci szereplők a legbiztonságosabb menedéknek. Az ország stabilitását adó legfontosabb gazdasági fundamentumok között sok egyezőséget találni a fent említett országokkal. Régóta a lehető legmagasabb adósbesorolással rendelkezik, az egy főre jutó GDP szintje nagyon magas, 42% körüli GDP-arányos államadóssága kimondottan alacsonynak számít, költségvetése 2015 óta folyamatosan többletes, és már sok éve a legversenyképesebb országok között tartják számon. A Moody's legutóbbi hitelminősítői közleményében ezek mellett kiemelte, hogy a svéd intézményi rendszer kiemelkedően stabil és hatékony, ami a kormányzati döntéshozataltól kezdve a monetáris politikán át a szabályozói döntésekben egyaránt megnyilvánul. Röviden összefoglalva: Svédország egy gazdag, versenyképes, rendkívül hatékonyan működtetett ország, egy ilyen olajozott gépezethez pedig a világ legalacsonyabb csődkockázati felára dukál.

Ez az 5 legbiztonságosabb ország, ahova menekülhetsz, ha a világgazdaság összeomlásától félsz
A Stockholmi palota. Kép forrása: OLIVIER MORIN / AFP
(Címlapkép forrása: PAUL ZINKEN / DPA / AFP)
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
m3as