Brexit: katasztrófáról beszél a volt külügyminiszter
Gazdaság

Brexit: katasztrófáról beszél a volt külügyminiszter

Portfolio
Boris Johnson volt brit külügyminiszter szerint "katasztrófával" érne fel, ha saját egykori kormánya ragaszkodna a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerére nyáron kidolgozott javaslatcsomagjához.
Johnson, aki éppen e tervezet miatt mondott le a külügyminiszteri tisztségről, a The Daily Telegraph című konzervatív, erőteljesen EU-szkeptikus irányvonalú brit napilapnak írt, hétfőn megjelent cikkében úgy fogalmazott:

a javaslatcsomag elfogadásával Nagy-Britannia úgy indult csatába, hogy az előőrsöt vezető tankon máris a fehér zászló lobog.

Theresa May miniszterelnök és kabinetjének tagjai július első hetében, a chequersi kormányfői rezidencián tartott ülésen fogadták el a javaslatcsomagot, amely az Európai Unióval a Brexit után fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozásáról szóló brit elképzeléseket tartalmazza.

A javaslatok jóval szorosabb jövőbeni kapcsolattartást indítványoznak az EU-val, mint amilyent a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora - élén Boris Johnsonnal - látni szeretett volna.

A brit indítvány egyik legsarkalatosabb eleme az, hogy London közös szabadkereskedelmi térség létrehozását és ehhez közös szabálygyűjtemény kialakítását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, olyan módon, mintha Nagy-Britannia és az Európai Unió "kombinált vámtérséget" alkotna.

Johnson már a lemondását bejelentő júliusi levelében kifejtette azt a véleményét, hogy a chequersi javaslatcsomaggal az Egyesült Királyság egyértelműen "a gyarmati státus felé vette az irányt".

Hétfőn megjelent cikkében a volt külügyminiszter ezt megtoldotta azzal, hogy ha a javaslatcsomag megvalósul, Nagy-Britannia

továbbra is az EU taxijában marad, de ezúttal a csomagtartóba bezárva, és semmiféle beleszólása nem lenne az úti cél kiválasztásába.

Johnson nevek említése nélkül azzal vádolta meg egyes volt kabinetbeli kollégáit, hogy nem is akarnak megoldást találni a Brexittel összefüggő kérdésekre - elsősorban is arra, hogy miként kerülhető el a fizikai határellenőrzés visszaállítása Észak-Írország és az Ír Köztársaság között -, hanem e problémákat a Brexit megakadályozására akarják felhasználni.

Lemondása óta a hétfői cikk a volt külügyminiszter legélesebb támadása saját egykori kormányának Brexit-stratégiája ellen, de a chequersi javaslatcsomagot az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója is többször súlyosan bírálta.

Michel Barnier legutóbb a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német napilap hétvégi kiadásának nyilatkozva jelentette ki, hogy a fizikai áruk kereskedelmének közös szabályozására tett brit javaslat nem tükrözi a modern világ kereskedelmi realitásait, mivel nem terjed ki a szolgáltatásokra, márpedig ma már minden fizikai áruféleség kereskedelméhez szolgáltatások társulnak.

Barnier hozzátette: az uniós belső piacon egymáshoz kapcsolódik az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a munkaerő áramlása, és "ebből nem lehet kimazsolázni egyes darabokat".
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
nyugdíj191203gettystock
varga mihály MTI
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
nemet autoipar autogyartas