Megtudjuk végre, mitől húzott meglepően erősen a magyar gazdaság
Gazdaság

Megtudjuk végre, mitől húzott meglepően erősen a magyar gazdaság

Portfolio
Néhány hete szinte mindenkinek meglepetést okozott a magyar gazdaság azzal, hogy a második negyedévben 4,6 százalékkal tudott bővülni a várt 4,2 százalékos ütemmel szemben. A napokban az is kiderül, mi volt ennek az oka. Emellett az amerikai munkanélküliségi adatok lehetnek lényegesek a hét második felében.
Külföldön kicsit talán unalmasan indul a hét, ami annak is köszönhető, hogy Amerikában ma piaci szünnap lesz a munka ünnepe miatt. Itthon viszont nincs megállás, jönnek a bankok mérlegének júliusi adatai, illetve a hitelkamatokra vonatkozó friss statisztikák, emellett várhatóan megjelenik reggel az augusztusi beszerzési menedzserindex is.

Megtudjuk végre, mitől húzott meglepően erősen a magyar gazdaság
Kedden sokkal csendesebb napunk lesz, itthon is csak egy rövid kincstárjegy-aukcióra lesz érdemes figyelni. Aztán szerdán jön a kiskereskedelem júliusi statisztikája, illetve ezzel egyidőben közli a KSH a GDP-növekedés felülvizsgált, részletes adatát is. Az előzetes adatok szerint a nyers növekedési adat 4,6% volt a második negyedévben, ez az ütem érdemben meghaladta a várt 4,2%-ot. Akkor Virovácz Péter, az ING elemzője úgy értékelt, hogy a meglepetést elsősorban a vártnál jobban bővülő mezőgazdaság okozhatta, valamint az ipar hozzáadott értéke is jobban nőhetett, mint azt a termelési adatok sugallták. Ez utóbbira magyarázatot szolgáltathat a jelentős bérnövekedés, ami a kibocsátást nem, de az azon belüli hozzáadott-érték arányt növeli. Szerda reggel választ kapunk arra, hogy valóban ezek álltak-e az erős növekedés hátterében. Közben az Eurostat is kiskereskedelmi adatokat közöl, míg Amerikában a júliusi külkereskedelmi forgalom statisztikája jelenik meg, ami a közelmúlt kereskedelmi háborús retorikája miatt lehet különösen pikáns.

Csütörtök reggel publikálja a KSH az ipari termelés friss adatát, az ÁKK pedig 12 hónapos diszkont kincstárjegyeket hirdetett meg eladásra. Közben magyar szempontból érdekes lehet a német gyáripari megrendelések alakulása is, délután pedig a tengerentúlon jelenik meg a magánszektor foglalkoztatottságát mérő ADP munkaerő-piaci index.

A hét végére is maradnak érdekes adatok, az MNB péntek reggel közli a hitelintézetek prudenciális adatait, melyekből kiderül, mennyire voltak nyereségesek a magyar bankok a második negyedévben. Ezzel majdnem egyidőben jelenik meg a külkereskedelem júliusi statisztikája, majd délelőtt az augusztusi költségvetési egyenleg, mely szintén érdemi befektetői figyelmet válthat ki, mivel július végén már az éves cél 110%-a volt a deficit. Az Eurostat a felülvizsgált GDP-adatokkal borzolja majd a kedélyeket, míg Amerikában a friss munkanélküliségi adat jelenik meg.

A címlapkép forrása: Shutterstock
shutterstock_1077839366
BET
hr munkaerő
LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 20: Britain's Prime Minister Boris Johnson arrives to welcome the Emir of Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani for bilateral talks at 10 Downing Street.
Commerzbank
forintarfolyam
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
A Magyar Köztisztviselõk, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) egynapos sztrájkja