Megtudjuk végre, mitől húzott meglepően erősen a magyar gazdaság
Gazdaság

Megtudjuk végre, mitől húzott meglepően erősen a magyar gazdaság

Portfolio
Néhány hete szinte mindenkinek meglepetést okozott a magyar gazdaság azzal, hogy a második negyedévben 4,6 százalékkal tudott bővülni a várt 4,2 százalékos ütemmel szemben. A napokban az is kiderül, mi volt ennek az oka. Emellett az amerikai munkanélküliségi adatok lehetnek lényegesek a hét második felében.
Külföldön kicsit talán unalmasan indul a hét, ami annak is köszönhető, hogy Amerikában ma piaci szünnap lesz a munka ünnepe miatt. Itthon viszont nincs megállás, jönnek a bankok mérlegének júliusi adatai, illetve a hitelkamatokra vonatkozó friss statisztikák, emellett várhatóan megjelenik reggel az augusztusi beszerzési menedzserindex is.

Megtudjuk végre, mitől húzott meglepően erősen a magyar gazdaság
Kedden sokkal csendesebb napunk lesz, itthon is csak egy rövid kincstárjegy-aukcióra lesz érdemes figyelni. Aztán szerdán jön a kiskereskedelem júliusi statisztikája, illetve ezzel egyidőben közli a KSH a GDP-növekedés felülvizsgált, részletes adatát is. Az előzetes adatok szerint a nyers növekedési adat 4,6% volt a második negyedévben, ez az ütem érdemben meghaladta a várt 4,2%-ot. Akkor Virovácz Péter, az ING elemzője úgy értékelt, hogy a meglepetést elsősorban a vártnál jobban bővülő mezőgazdaság okozhatta, valamint az ipar hozzáadott értéke is jobban nőhetett, mint azt a termelési adatok sugallták. Ez utóbbira magyarázatot szolgáltathat a jelentős bérnövekedés, ami a kibocsátást nem, de az azon belüli hozzáadott-érték arányt növeli. Szerda reggel választ kapunk arra, hogy valóban ezek álltak-e az erős növekedés hátterében. Közben az Eurostat is kiskereskedelmi adatokat közöl, míg Amerikában a júliusi külkereskedelmi forgalom statisztikája jelenik meg, ami a közelmúlt kereskedelmi háborús retorikája miatt lehet különösen pikáns.

Csütörtök reggel publikálja a KSH az ipari termelés friss adatát, az ÁKK pedig 12 hónapos diszkont kincstárjegyeket hirdetett meg eladásra. Közben magyar szempontból érdekes lehet a német gyáripari megrendelések alakulása is, délután pedig a tengerentúlon jelenik meg a magánszektor foglalkoztatottságát mérő ADP munkaerő-piaci index.

A hét végére is maradnak érdekes adatok, az MNB péntek reggel közli a hitelintézetek prudenciális adatait, melyekből kiderül, mennyire voltak nyereségesek a magyar bankok a második negyedévben. Ezzel majdnem egyidőben jelenik meg a külkereskedelem júliusi statisztikája, majd délelőtt az augusztusi költségvetési egyenleg, mely szintén érdemi befektetői figyelmet válthat ki, mivel július végén már az éves cél 110%-a volt a deficit. Az Eurostat a felülvizsgált GDP-adatokkal borzolja majd a kedélyeket, míg Amerikában a friss munkanélküliségi adat jelenik meg.

A címlapkép forrása: Shutterstock
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt