Matolcsy: a BMW debreceni beruházásával eldőlt egy fontos kérdés
Gazdaság

Matolcsy: a BMW debreceni beruházásával eldőlt egy fontos kérdés

Portfolio
Azzal, hogy a BMW Debrecent választotta, eldőlt, hogy Magyarország keleti gazdasági, pénzügyi és geopolitikai központja ez a város lesz - jelentette ki a ma kezdődött 56. MKT Közgazdász-vándorgyűlés nyitóelőadásán Debrecenben Matolcsy György jegybankelnök. Őt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter követte (ld. külön cikkünkben), illetve a következő két nap során még több tucatnyi további előadó követi majd. Az eseményről több tudósításban számol majd be a Portfolio.

Eldőlt egy fontos kérdés

Azzal, hogy az Audi Győrt választotta, eldőlt, hogy Magyarország a Nyugathoz tartozik, most pedig azzal, hogy a BMW Debrecent választotta, eldőlt, hogy Magyarország keleti gazdasági, pénzügyi és geopolitikai központja lesz a város - ezzel kezdte előadását Matolcsy György, amelynek központi gondolata az, hogy érvelése szerint eljött Közép-Európa ideje, eljött a visegrádi országok ideje és eljött Magyarország felemelkedésének ideje.

A jegybankelnök meglátása szerint az elmúlt 8 évben végrehajtott gazdaságpolitikai fordulat után a következő néhány évtizedben

az a feladatunk, hogy Magyarországot a fenntartható felzárkózás útján tartsuk" és így "beteljesítsük azt a történelmi felelősségünket,

hogy a régióban élő nemzedékek fel tudjanak zárni a nyugat-európai országokhoz. Egyúttal ki is jelentette, hogy "nekünk Ausztria utolérése a célunk, ez egy történelmi siker lesz, ezen az útvonalon haladunk".

5 erőközpont, 10 fontos város

Matolcsy kijelentette azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével 2010 után kivételes lehetőség adódott azzal, hogy Magyarország a politikai és a gazdaságpolitikai stabilitás, illetve kedvező monetáris politika mentén az 5 nagy geopolitikai erőközpont (Washington, Berlin, Isztambul, Moszkva, Peking) közepén fenntartható módon fel tud zárkózni. Ehhez meglátása szerint "úton vagyunk egy okos geopolitikai ihletésű fejlesztéspolitika" segítségével is.

Matolcsy emlékeztetett rá, hogy a sikeres felzárkózáshoz a városok, illetve makrorégiók megerősödése is szükséges és úgy látja, hogy a régióban 10 ilyen várost lehet megnevezni (pl. Varsó és Krakkó, Prága és Brno, Pozsony és Kassa, Ljubjana és Zágráb, illetve Budapest és Debrecen), amelyek együttműködése kulcsfontosságú lesz. Utalt arra is, hogy a visegrádi négyek szövetsége különösen fontos, de maga a csoport akár bővülhet is majd.

Debrecen Matolcsy szerint kakukktojás a 10 felsorolt város közül, mert a város nagyon szerencsés geoföldrajzi helyzetben van, hiszen négy geopolitikai makrorégió találkozásánál fekszik. Hozzátette: nem Debrecen, Budapest, Magyarország, hanem a visegrádi régió indult el a történelmi siker felé.

Voltunk már nagyon gazdagok, leszünk még gazdagok

Matolcsy szerint az 1335. visegrádi királytalálkozóval indult a siker, ami akkor a gazdag ásványkincseket, a globális kereskedelemben való részvételt, az aranyutat jelentette. Ez ma az innováció, a kreativitás, a tehetség, a szorgalom. "Ezt fedezik fel bennünk külföldi barátaink, a Daimler vagy az Audi. Ebben Magyarország és az egész térség gazdag" - mondta Matolcsy.

Voltunk már egyszer nagyon gazdagok. Leszünk még egyszer gazdagok, fejlettek. Életminőségben azonos vagy fejlettebb szinten leszünk, mint Közép-Európa fejlett országai vagy egyes nyugati országok

- prognosztizálta Matolcsy György.

Sikeres a V4

Matolcsy a prezentációjában a V4 országok különféle makrogazdasági mutatóinak válság óta bekövetkezett változását mutatta be és ezekhez mindig kivetítette azt is, hogy a négy dél-európai ország (Portugália, Spanyolország, Görögország) azonos mutatói hogyan változtak és ezekből igyekezett alátámasztani, hogy a magyar és a régiós országok válságkezelése sikeres volt, ellentétben a másik országcsoporttal.

Matolcsy szerint a visegrádi országok növekedési többlete 2% volt a fejlett nyugati országokhoz képest az elmúlt években, és ha képesek vagyunk a következő évtizedekben ezt hozni, akkor felzárkózunk.

Rajta vagyunk a felzárkózási pályán

- hangsúlyozta. Matolcsy szavai szerint "egészséges szerkezetű, nem eladósodásból finanszírozott, történelmi felzárkózási pályán vagyunk". Kiemelte, hogy a visegrádi országok súlya folyamatosan nő Európán belül, és 1995 és 2017 között megkétszereztük gazdasági súlyunkat.

Mindeközben a visegrádi országok elérték az árstabilitást az elmúlt években, és mindegyik tagállam - talán Magyarország a legnagyobb mértékben - egy teljes adófordulatot hajtott végre - vélekedett Matolcsy. Az országok a gazdaság fehéredésében is azonos vonalon haladnak előre.

Szerinte a régió élen jár a válságkezelésben is: a visegrádi országok gazdasági teljesítménye 25%-kal haladja meg a válság előttit, miközben a déli országok nem érték el. Ez annak köszönhető, hogy nem követtük a helytelen, ortodox válságkezelést - mondta Matolcsy. Prognózisa szerint 2030-ra elérjük a dél-európai országok gazdasági szintjét.

A jegybankelnök rámutatott arra is, hogy a régiós országok mindegyikében magasabb a termelékenység, mint a válság előtt, igaz később hangsúlyozta, hogy ez még nem elegendő, növelni szükséges. Kiemelte azt is, hogy a foglalkoztatási folyamatokban is élen jár a visegrádi régió, a 15-64 éves korosztály foglalkoztatási aránya a legmagasabb, illetve a fiatalkori munkanélküliségi ráta a legalacsonyabb az EU-ban, miközben a déli "referenciacsoport" számai ezeken a területeken kedvezőtlenek, akárcsak a költségvetési és államadósság folyamatok a mi régiónkhoz képest.

Matolcsy Magyarországra célozva kijelentette:

a folyó fizetési mérleg is pozitív marad, nem érdemes riogatni egymást fordulattal, ez (az adat - a szerk.) is jó lesz, ahogy a többi makrogazdasági mutatószám is,

így például a vállalati hitelezési folyamatok is.

10 területen vannak kihívások

A kedvező folyamatok ismertetése után a végére hagyta Matolcsy azt a 10 területet, amely kapcsán elismerte, hogy vannak még Magyarországnak kihívásai és mind a 10 területen javulni kell a fenntartható gazdasági pálya érdekében:
  • az új technológiák alkalmazása, meghonosítása terén el vagyunk maradva
  • a gyors robotizáció elkerülhetetlen és nélkülözhetetlen forrása a sikernek, itt a magyar vállalatok nem állnak jól
  • a lakosság képzettségét és különösen az alacsony képzettségűek terén a képzettségi szintet emelni kell, ez is nélkülözhetetlen felzárkózási forrás, "nem lehet mai tudásszinten résekkel sikeresen felzárkózni"
  • a felsőfokú végzettségűek aránya alacsony Magyarországon és a régióban is és a jegybankelnök kijelentette: biztos benne, hogy ennek változtatását kitűzi a kormány
  • "a topegyetemek tekintetében elég sanyarúan állunk, teljes fordulat kell", ki kell tűzni, hogy az első 100-ba kerüljenek be ilyen egyetemek
  • a tőkeállomány alacsony mindegyik V4 országban (tőke/bruttó hazai termék), noha enélkül sem lehet felzárkózni
  • a termelékenység alacsony, itt is fordulatra van szükség,
  • alacsony az export hozzáadott értéke, még a V4-en belül is
  • még több vállalati és városi sikertörténetre van szükség Magyarországon
  • "óriási elmaradásunk van a versenyképesség egyes területein".

Előadása végén Matolcsy leszögezte: Magyarország számára a legnagyobb lehetőség egy új Eurázsia kialakulása, a történelmi hátrányunk előnnyé válhat az új Selyemutak kialakulásával és az abba való bekapcsolódással. Emlékeztetett arra is, hogy Debrecen közel van az új Selyemúthoz is amellett, hogy 4 makrorégió centrumában található. Végül kivetített egy olyan ábrát is, amelyben már be van rajzolva a Via Carpathia nevű közép-európai észak-déli közlekedési hálózat Észak Lengyelországtól kezdve a baltikumon, Lengyelországon, Szlovákián, Csehországon és Magyaroszágon át egészen a balkánig és az Adriáig. Matolcsy jelzése szerint szükség van egy ilyen közlekedési folyosóra is a felzárkózás és a régió összetartása érdekében.

A Vándorgyűlésről szóló további beszámolóink:Címlapkép forrása: MTI Fotó Czeglédi Zsolt
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
elektromosroller
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Brexit london tuntetes1500