Gazdaság

Parragh: a béremelés hazacsábíthat magyarokat, de sokan tönkre fognak menni

Portfolio
Ma már keresletivé vált a munkaerőpiac, vagyis egyre nagyobb a munkaerőhiány - mondta el Parragh László. Az MKIK elnöke szerint vége annak a korszaknak, hogy az alacsony bérek a magyar gazdaság érdekeit szolgálják, és az elmúlt években látott erős bérnövekedési folyamat a következő időszakban is fennmaradhat. Ez segítheti a külföldön dolgozó magyarok hazaáramlását, de sok kis cég nem fogja bírni a béremelési ütemet.
Megváltozott a munkaerőpiac, és ma már keresletvezéreltté vált, vagyis nem a munkavállaló keres állást, hanem a munkaadó keres munkavállalót. A rendszerváltás után nem volt elegendő munka, hol kisebb, hol nagyobb volt a munkanélküliség, de ma már nem ez a helyzet - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 56. Közgazdász-vándorgyűlésén, Debrecenben.

Az a közgazdasági logika volt mindenki fejében a rendszerváltás után, hogy az alacsony munkabér a magyar gazdaság érdekeit, a versenyképességét szolgálja - emelte ki Parragh, aki szerint mindez korábban talán így is volt, de ez a körülmény nagyon erőteljesen megváltozott, hiszen erős bérnövekedési folyamatot láttunk az elmúlt években.

Parragh szerint azonban a magyar kkv-k lényegesen kisebb hatásfokkal működnek, mint a német versenytársak. Ez a hátrány rányomja a bélyegét az életükre.

A munkaerőimport kérdését óvatosan kezeljük, de ha józanul belegondolunk, akkor Európa ezen már túl van, hiszen tőlünk, a mi régiónkból importált munkaerőt

- fejtette ki az MKIK elnöke. Romániából 3 millióan mentek el, a teljes balkáni munkaerőpiac zuhanását látjuk, ami komoly visszaesést jelent a GDP tekintetében is.

A centrumnak elszívó hatása van, tőlünk is mennek el az emberek Nyugatra, de jól látszik, hogy talán vissza tudjuk őket hozni, amit elsősorban magasabb bérrel kell megtennünk - fogalmazott Parragh.

A bérnövekedés ütemének a fenntartása és kitermelése a legfőbb feladat, amibe sok kis cég tönkre fog menni, mert nem fogják bírni a versenyt

- fejtette ki.

Parragh László szerint a versenyképességhez erősíteni kell a digitális kompetenciát és a vállalkozói készséget, és a kamara támogatja, hogy szabályozói szinten jelenjen meg az angol nyelv tanulása.

Felesleges tudni az Árpád-házi királyok sorát, mert a Wikipédián minden elérhető

- utalt arra, hogy sok olyat tanulnak a diákok, amit nem tudnak később felhasználni. Parragh kiemelte, hogy a kamara támogatja az élethosszig tartó tanulást is, hiszen nem tudjuk, hogy 20 év múlva miképpen változnak meg a mai szakmák.

További cikkeink a Vándorgyűlésről:
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt