Gazdaság

Parragh: a béremelés hazacsábíthat magyarokat, de sokan tönkre fognak menni

Portfolio
Ma már keresletivé vált a munkaerőpiac, vagyis egyre nagyobb a munkaerőhiány - mondta el Parragh László. Az MKIK elnöke szerint vége annak a korszaknak, hogy az alacsony bérek a magyar gazdaság érdekeit szolgálják, és az elmúlt években látott erős bérnövekedési folyamat a következő időszakban is fennmaradhat. Ez segítheti a külföldön dolgozó magyarok hazaáramlását, de sok kis cég nem fogja bírni a béremelési ütemet.
Megváltozott a munkaerőpiac, és ma már keresletvezéreltté vált, vagyis nem a munkavállaló keres állást, hanem a munkaadó keres munkavállalót. A rendszerváltás után nem volt elegendő munka, hol kisebb, hol nagyobb volt a munkanélküliség, de ma már nem ez a helyzet - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 56. Közgazdász-vándorgyűlésén, Debrecenben.

Az a közgazdasági logika volt mindenki fejében a rendszerváltás után, hogy az alacsony munkabér a magyar gazdaság érdekeit, a versenyképességét szolgálja - emelte ki Parragh, aki szerint mindez korábban talán így is volt, de ez a körülmény nagyon erőteljesen megváltozott, hiszen erős bérnövekedési folyamatot láttunk az elmúlt években.

Parragh szerint azonban a magyar kkv-k lényegesen kisebb hatásfokkal működnek, mint a német versenytársak. Ez a hátrány rányomja a bélyegét az életükre.

A munkaerőimport kérdését óvatosan kezeljük, de ha józanul belegondolunk, akkor Európa ezen már túl van, hiszen tőlünk, a mi régiónkból importált munkaerőt

- fejtette ki az MKIK elnöke. Romániából 3 millióan mentek el, a teljes balkáni munkaerőpiac zuhanását látjuk, ami komoly visszaesést jelent a GDP tekintetében is.

A centrumnak elszívó hatása van, tőlünk is mennek el az emberek Nyugatra, de jól látszik, hogy talán vissza tudjuk őket hozni, amit elsősorban magasabb bérrel kell megtennünk - fogalmazott Parragh.

A bérnövekedés ütemének a fenntartása és kitermelése a legfőbb feladat, amibe sok kis cég tönkre fog menni, mert nem fogják bírni a versenyt

- fejtette ki.

Parragh László szerint a versenyképességhez erősíteni kell a digitális kompetenciát és a vállalkozói készséget, és a kamara támogatja, hogy szabályozói szinten jelenjen meg az angol nyelv tanulása.

Felesleges tudni az Árpád-házi királyok sorát, mert a Wikipédián minden elérhető

- utalt arra, hogy sok olyat tanulnak a diákok, amit nem tudnak később felhasználni. Parragh kiemelte, hogy a kamara támogatja az élethosszig tartó tanulást is, hiszen nem tudjuk, hogy 20 év múlva miképpen változnak meg a mai szakmák.

További cikkeink a Vándorgyűlésről:
bill gates_getty
trump01
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
trump01