Előfizetői tartalom

A nők oldhatják meg Magyarország legnagyobb problémáját

Amióta tombol a munkaerőhiány, egyre többet hallunk arról, hogy a kisgyermekes nők fontos tartalékot jelentenek. De akkor miért van az, hogy még mindig jóval több anya marad távol a munkaerőpiactól, mint más európai országokban? Nyugat-Európában vannak munkaadók, akik vállalati bébiszitterekkel és a munkakörök felosztásával igyekeznek segíteni a gyermekes munkavállalóikat. Mindez nálunk szinte ismeretlen, de jövőbe mutató kezdeményezésekből nincs hiány: vannak például vállalati bölcsődék, anyákból 10 hónap alatt programozót faragó képzések, és már alakul a főállású nagyszülőség intézménye is. A részmunkaidő is egyre gyakoribb, azonban korántsem elterjedt ahhoz képest, hogy szinte bármilyen munkakörnél megoldható. Ezekről beszélgettünk munkaerőpiaci és HR-szakértőkkel, akik szerint nemcsak a vállalatoknak, hanem a kisgyermekes nőknek is rugalmasabbá kell válniuk.

Nemzetközi viszonylatban Magyarországon kiugróan alacsony a kisgyermekes anyák munkavállalása, nemcsak az OECD-átlaghoz, hanem a szomszédos országok átlagához képest is. Dániában a legmagasabb ez az arány, meghaladja a 80%-ot, de Svédország, Szlovénia, Hollandia és Ausztria is szorosan követi a dánokat. A lista legalján Görögország és Magyarország kullog, 50% körüli aránnyal....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés