Trump felkelt ma reggel és bejelentkezett a közgazdasági Nobel-díjért
Gazdaság

Trump felkelt ma reggel és bejelentkezett a közgazdasági Nobel-díjért

Portfolio
Donald Trump amerikai elnök, saját elmondása szerint "stabil zseni", ma ismét megcsillogtatta közgazdasági műveltségét.
Hol máshol persze, mint a Twitteren. Ébredés után a következő sorokat zúdította a világra:
Vagyis: a GDP-növekedés üteme 100 év óta először haladja meg a munkanélküliségi rátát!

Teljesen egyértelmű, hogy Trump saját érdemeinek elismerése céljából írta ezt ki Twitter-falára. Ennek fényében érdemes néhány dolgot sorra venni, hogy mi nem stimmel az üzenettel.

  • Először is a historikus viszonylatban alacsonyan (két évtizedes mélypont közelében) lévő munkanélküliségi ráta ugyan valóban figyelemre méltó teljesítmény, azonban ehhez kis mértékben járultak hozza a Trump-kormány döntései. A munkanélküliség az előző amerikai kormány alatt, a válságot követően kezdett el gyorsan csökkenni, ennek a folyamatnak volt a természetes folytatódása a ráta további mérséklődése. Egy érett növekedési ciklus végéhez közeledve, mint amiben az USA jelenleg jár, ez természetesen folyamat.
  • Másrészt Trump egyetlen nagy törvényhozási sikere, a tavaly év végén elfogadott adócsökkentési csomag ugyan valóban átmenetileg felgyorsította a GDP-növekedés ütemét, így jöhetett össze a második negyedévben a 4,2%-os évesített negyedéves bővülés, arról érdekes módon nem szól a fáma, hogy ennek milyen következményei lehetnek hosszabb távon. Már most is látszanak jelei, hogy az adócsökkentés miatt elszállhat az USA költségvetési hiánya, ami az államadósság emelkedéséhez fog vezetni, aminek előbb vagy utóbb meglesz a böjtje és komoly növekedési áldozattal fog járni. Nem véletlen, hogy a szakértők többsége már az adócsomag elfogadása idején a deficit elszállására, az USA gazdaságának túlhevülésére figyelmeztetett, vagyis Trump adócsomagja csak olaj volt a tűzre az érett növekedési ciklusban tartózkodó amerikai gazdaság számára.
  • Harmadrészt ennek a két mutatónak az abszolút érték szerinti összehasonlítása gyakorlatilag semmilyen információval nem szolgál. A munkanélküliségi ráta általában kis volatilitást mutat, miközben egy GDP-adat tekintetében nagy kilengések lehetnek (pláne úgy, hogy az amerikai GDP esetében az évesített negyedéves mutatót tekintjük fő számnak, ami felnagyítja a gazdasági teljesítményben tapasztalt kilengéseket). Ha mondjuk az év első három negyedévében 10%-kal esne vissza az amerikai gazdaság, majd az utolsó negyedévben egy 10%-os visszapattanást látnánk, akkor Trump sikerként állítaná be, hogy majdnem háromszorosa volt a GDP-növekedés üteme a munkanélküliségi rátának? Könnyű belátni, hogy a két mutató összehasonlításának sem tartalmilag, sem az adat jellegét tekintve nincs semmi értelme.
  • Végül, ha nagyon szőrszálhasogatók szeretnénk lenni, akkor belekötnék az elnök posztjába, hogy 2000. áprilisban a munkanélküliségi ráta 3,8%-on állt, miközben az akkori negyedéves időszakban 5,3%-kal nőtt a gazdaság, vagyis utóbbi meghaladta az előbbit, méghozzá jócskán. A dolog iróniája, hogy nem sokkal ezt követően recesszióba süllyedt az Egyesült Államok gazdasága.(Címlapkép forrása: JIM WATSON / AFP)
Tobias Adrian - IMF
GettyImages-502905714
Pillar_irodaház
GettyImages-500406320
GettyImages-1181803301
D_MTZ20191209005
NYSE, trader, broker, válság
Frankfurti Tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Tobias Adrian - IMF