Átalakítja eszköztárát és felkészült a normalizációra az MNB!
Gazdaság

Átalakítja eszköztárát és felkészült a normalizációra az MNB!

Portfolio
A vezető jegybankok gyakorlatához hasonlóan, az MNB is felkészült a monetáris politika fokozatos és óvatos normalizációjára - írja kamatdöntés utáni közleményében az MNB. A rövid hozamokra ható nemkonvencionális eszköztár leegyszerűsödik, valamint a Monetáris Tanács bemutatja az eszköztár-stratégia háttéranyagát. Emellett megtörténik a hosszú hozamokra ható nemkonvencionális eszköztár finomhangolása.
A lényeg:
 • A rövid hozamokra ható jegybanki eszköztár egyszerűbbé és átláthatóbbá válik azáltal, hogy a Monetáris Tanács döntött a 3 hónapos betéti eszköz 2018 végi kivezetéséről.
 • A három hónapos betét jelenlegi 75 milliárd forintos állománya 2018 decemberében nullára csökken.
 • A kötelező tartalékra és a preferenciális betétre fizetett kamat továbbra is a jegybanki alapkamattal egyezik meg.
 • A jövőben a kötelező tartalék veszi át az irányadó eszköz szerepét.
 • Emellett az eszköztár-stratégia keretében a Monetáris Tanács ismerteti, hogy a monetáris politika jövőbeli alakítása során milyen szerepet szán az egyes nemkonvencionális monetáris politikai eszközöknek.
 • Előretekintve a jegybank két eszköz, a forintlikviditást nyújtó swapállomány és a kamatfolyosó optimális kombinációjával alakítja ki az inflációs cél fenntartható eléréséhez szükséges monetáris kondíciókat.


Vagyis december végén megszűnik a 3 hónapos MNB betét. Ezen felül megszűnik a monetáris politikai célú swap (MIRS), és a jelzáloglevél vásárlási eszköz is. Utóbbi kettő a legfrissebb nem konvencionális eszköz volt, az utolsó lazítási körben vezette be az MNB, érthető, ha a szigorításra való felkészülés jegyében ezek megszűnnek.

Ugyanez a közlemény megfogalmazásában:
 • A hosszú hozamokra ható nemkonvencionális eszköztár finomhangolása keretében a Monetáris Tanács döntött a monetáris politikai célú IRS-eszköz és jelzáloglevél-vásárlási program 2018. év végéig megvalósuló kivezetéséről.
 • A Monetáris Tanács döntése alapján a monetáris politikai célú IRS-eszköz 2018-ra vonatkozó éves keretösszege 1100 milliárd forint.
 • A jelzáloglevél-vásárlási program két lépcsőben lezárásra kerül, az elsődleges piaci vásárlások 2018. december 31-ig, a másodlagos piaci vásárlások 2018. szeptember 30-ig folytatódnak.
 • Eközben bevezetésre kerül a Növekedési Hitelprogram Fix (NHP fix), amelynek keretében kibocsátásra kerülő likviditást az MNB alapkamaton kamatozó preferenciális betéti konstrukcióval sterilizálja. Mindez elősegíti a kkv-hitelezés egészséges szerkezetének kialakítását, miközben semleges hatást gyakorol a likviditási folyamatokra.


Az új NHP-ról a következőket közölte az MNB:
 • A Monetáris Tanács 2019 elején 1000 milliárd forintos keretösszeggel elindítja az NHP fix elnevezésű konstrukciót. Az új konstrukcióval a Tanács célzottan kívánja elérni a hosszú, fix kamatozású kkv-hitelek arányának megfelelő szintre növelését.
 • Szemben a korábbi szakaszokkal, az NHP fix keretében történt folyósításokból adódó többlet pénzmennyiséget az MNB a preferenciális betéti eszközzel vonja ki a rendszerből.
 • Az MNB háttéranyag formájában publikálja a konstrukció legfontosabb jellemzőit és bevezetésének szempontjait.


A közleményben átalakult a jövőbeli monetáris politikára utaló rész is, expliciten kijelentve, hogy a normalizáció időszaka jön az extrém laza periódus után.

A Monetáris Tanács felkészült a monetáris politika fokozatos és óvatos normalizációjára, amelynek megkezdése az inflációs kilátások függvénye. Az inflációs cél fenntartható elérése továbbra is 2019 közepétől várható, aminek biztosítása érdekében a Monetáris Tanács megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjének és a laza monetáris kondíciók fenntartása szükséges.

Mit jelent mindez?

Hamarosan az MNB ismerteti a döntések okait és részleteit, addig is csak egy rövid értékelésre vállalkozunk:

A ma megjelent információk nem jelentenek azonnali szigorítást a monetáris politikában. Ugyanakkor a két utoljára bevezetett lazító eszköz (mirs és jelzáloglevél-vásárlás) megszüntetése már jelzi, hogy az MNB nem kíván akkora erővel a hozamgörbére "feküdni", mint eddig. Annyiban a döntés meglepetés, hogy (bár lehetett arra számítani, hogy a jegybank utalást tesz az eszközök jövőbeli sorsára), a megszüntetés határozott bejelentésére többnyire nem számítottak az elemzők.

Ugyanakkor az MNB-nek lehetősége természetesen továbbra is lesz a lazításra, hiszen az új NHP bevezetésével, illetve a likviditást szabályozó swap-állomány alakításával a hozamokra hatni tud.

Hogy annyira nem rohan fejjel a falnak az MNB, az is mutatja, hogy a laza monetáris kondíciók fenntartása érdekében a kamatokon nem változtatott, a 2018 negyedik negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát pedig változatlan mértékben, legalább 400-600 milliárd forintban határozta meg.

A három hónapos (valójában már régen nem irányadó) betét megszüntetésével látványosan megváltozik a kamatdöntések formája. Nem lesz egyetlen bejelentett kamatszint, hanem az egynapos jegybanki betéti és hitel kamatlábak által képzett kamatfolyosó változtatása jelenti majd a fő monetáris politikai üzenetet. Pontosabban a bejelentés szerint a kötelező tartalék és preferenciális betét után fizetett kamat lesz az irányadó, de az nem világos, hogy ez valóban irányadó lesz-e. A banki árazást várhatóan csak akkor fogja ez a kamat befolyásolni, ha az NHP által teremtett likviditás olyan mértékű lesz, hogy a preferenciális betétben jelentős sterilizációs állomány képződik.

Feltehető, hogy a normalizálódás során ez az irányadó ráta előbb-utóbb visszatér a kamatfolyosó közepére.

A kamatfolyosó a két oldal párhuzamos mozgatásával eltolódhat, de akár szűkülhet vagy szélesedhet is, a bankközi kamatok pedig a folyosó két széle között mozognak majd, ahogy eddig is. Hogy melyik széléhez lesznek közelebb, az a bankrendszer pillanatnyi likviditási állapotától függ majd, amit persze a jegybank szintén alakíthat, például a swap-állományának változtatásán keresztül.

A mai bejelentés érdekes fejleménye, hogy a normalizálódás útján a jegybank bevezetett egy klasszikus nem-konvencionális, "funding for lending" típusú eszközt, ami arra utal, hogy a jegybank tartósan berendezkedik a vállalati hitelezés aktív befolyásolására. A cél vélhetően az, hogy a normalizálódás során emelkedő kamatkörnyezetben a kkv-k kamatkockázata (vagy sokkja) kisebb legyen.

koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
koronvavirus