A magyarok kétharmada szerint gyerekeik rosszabbul fognak élni, mint ők
Gazdaság

A magyarok kétharmada szerint gyerekeik rosszabbul fognak élni, mint ők

Portfolio
Bár a válság óta minden országban javult az emberek gazdasági helyzettel kapcsolatos megítélése, a múlt sebei nem múltak el nyomtalanul. A Pew Research közvélemény-kutatása szerint a magyarok fele ítéli meg kedvezőnek a gazdaság aktuális állapotát, azonban csak 35%-uk gondolja azt, hogy a mostani gyerekek pénzügyileg kedvezőbb helyzetben lesznek majd, mint a mostani felnőttek. Ezzel pesszimizmusunkat tekintve a középmezőnyben vagyunk.
A 2008-as pénzügyi összeomlás az emberiség történelmének egyik legsúlyosabb gazdasági válságát idézte elő, amelyből évekig tartott, mire kiverekedte magát a világgazdaság. Sőt, még mindig vannak olyan országok, amelyek nem heverték ki teljesen az egy évtizeddel ezelőtti események következményeit. A Pew Research idén május és július között végzett közvélemény-kutatásából kiderül, hogy ugyan az összes vizsgált országban javult 2009-hez képest az emberek megítélése a gazdaság aktuális helyzetével kapcsolatban, az egyes országok között óriási különbségek vannak.Chart showing that in many nations, the economic mood has improved dramatically since the early days of the financial crisis.


Általánosságban kijelenthető, hogy azokban az országokban a legoptimistábbak az emberek, amelyeket kevésbé tett padlóra a válság, és így gyorsan ki tudtak lábalni. Németországban, az Egyesült Államokban és Lengyelországban 40-50 százalékponttal nőtt az elmúlt 9 évben a gazdaság helyzetét pozitívnak látó emberek aránya.

Hiába azonban az elmúlt évtizedben tapasztalt javulás, a jövőt sok országban egyre borúsabbnak látják. A hollandoknak például 85%-a véli úgy, hogy a gazdaság jelenlegi helyzete jó, ehhez képest viszont csak 35%-uk számít arra, hogy a mostani gyerekek pénzügyileg jobb helyzetben lesznek majd, mint a mostani felnőttek. Hasonlóan pesszimistán látják a jövőt a svédek, a németek és az ausztrálok is.Table showing that in many advanced economies, strong economic performance is not enough to convince publics of a bright future.


Magyarországon a felmérésben résztvevők 50%-a értékelte jónak a mostani gazdasági körülményeket (ez egyébként óriási javulás a 2009-es 6%-hoz viszonyítva), azonban csak 35%-uk számít arra, hogy a fiatal korosztály tagjai jobb körülmények között fognak tudni élni, mint szüleik.

A felmérésben résztvevő országok közül a jelenlegi helyzetértékeléssel összevetve a brazilok látják a legnagyobb esélyt a körülmények javulására (itt a legnagyobb a pozitív különbség a jövőbeli várakozások és a jelenlegi helyzet megítélése között), míg abszolút arányukat tekintve Indonézia lakossága a legoptimistább a jövőt illetően.
Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
condoleezza rice