Gazdaság

Hasíthat a svájci gazdaság

Portfolio
Javította idei gazdasági előrejelzését a svájci kormány, de arra figyelmeztetett, hogy az erősödő globális kockázatok, mint például egy kereskedelmi háború kiszélesedése, visszavethetik a svájci gazdaság teljesítményét jövőre.
A svájci kormány gazdasági államtitkárságának (SECO) szerdán kiadott prognózisa szerint a bruttó hazai termék (GDP) idén 2,8 százalékkal, jövőre pedig 2,0 százalékkal bővülhet, messze gyorsabb ütemben, mint a svájci gazdasági növekedés 1,7 százalékos hosszú távú átlaga. A júniusi előrejelzéshez képest az idei növekedési ütemet 0,4 százalékponttal javították, a jövő évit pedig változatlanul hagyták. Ha valóban eléri a 2,8 százalékot a GDP-növekedés, akkor az idei lesz a legjobb év 2010 óta.

Ronald Indergand, a SECO közgazdásza az előrejelzést ismertetve a kockázatok között említette, hogy

az Egyesült Államok és Kína által kölcsönösen kivetett pótvámok hatása átterjedhet Európára. De zűrzavart okozhat Olaszország elitellenes pártok alkotta kormánya, valamint a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnésével járó esetleges problémák is.

Mindezek a tényezők fékezhetik a svájci export legnagyobb felvevőpiaca, az Európai Unió gazdasági növekedését, vagy a válságos időkben biztos menedéknek számító svájci frank felértékelődését eredményezhetik. Az erősebb frank megdrágítja a svájci termékeket, így csökkenti a vállalatok jövedelmezőségét.

Indergand hangsúlyozta, hogy a hat hónappal korábbi helyzethez képest sokkal nagyobbak a kockázatok, erősebbek a pozitív tényezőknél.

A gazdasági államtitkárság elemzői arra számítanak, hogy idén 1,0 százalékkal, jövőre pedig 0,8 százalékkal emelkednek a fogyasztói árak. Ez azt valószínűsíti, hogy a svájci jegybank továbbra sem változtat rendkívül laza monetáris politikáján.
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
áder jános_mti