Kiszámolták, mit jelent a magyar gazdaságnak a BMW-beruházás
Gazdaság

Kiszámolták, mit jelent a magyar gazdaságnak a BMW-beruházás

Portfolio
Az idén 4,4 %-kal, jövőre 3,5%-kal, 2020-ban pedig 3%-kal növekszik a GDP a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint, vagyis a mérséklet ütemű lassulás pályája vár a magyar gazdaságra. Az előrejelzési horizont végén a BMW-gyár beruházása 0,1 százalékponttal, a kedden meghirdetett NHP-fix program 0,2 százalékponttal emeli a GDP-t. Az új autóipari kapacitás felépülése (a teljes beruházás) összességében 0,5%-kal emeli majd meg a GDP-t.

GDP-növekedés

Az MNB előrejelzése alig változott 2018-2020-ra, csupán az utolsó évre húzták 0,2 százalékponttal feljebb a várakozásukat a szakértők. Az idénre várt növekedésnek a szerkezete sem nagyon változott, bár az export hozzájárulását a vártnál gyengébb külső kereslet miatt lejjebb húzták a jegybankban. A külső környezet egyébként a teljes horizonton kevésbé támogathatja a növekedést, mint ahogy az a nyáron várható volt, a felvevőpiacaink bővülése ugyanis kissé lassabb lett. Ezt a hatást kompenzálja a belső tényezők (fogyasztás, beruházás) erősödése.

Hangsúlyosabb szerkezeti változás a növekedési előrejelzésben csak 2020-ra látszik. Az NHP-fix program (20%-os addicionalitással kalkulálva) 0,2%ponttal emeli a GDP-t, a BMW-gyár beruházása pedig 0,1%ponttal - mondta Balatoni András, az MNB közgazdasági elemzés és előrejelzés igazgatóságának vezetője. Ennek hatására mégis növekedhet a beruházás 2020-ban: a korábban várt -0,7%-os indexet +0,7%-ra húzta fel az MNB.

Kiszámolták, mit jelent a magyar gazdaságnak a BMW-beruházás

Infláció

A jegybank kitart amellett, hogy az inflációs nyomás csak nagyon lassan erősödik a gazdaságban. Előrejelzése szerint az adószűrt maginfláció 3,1%-on lesz, tehát gyakorlatilag a jegybanki célon. A többi inflációs mutató szintén 3% körül alakul, mivel a maginflációs tételeken kívüli tényezők (például a feldolgozatlan élelmiszerek területén) sem erősítik az áremelkedési ütemet.

Egyensúlyi helyzet

A külső környezet kissé gyorsabban romolhat az idén és jövőre, a folyó fizetési mérleg többlete szinte teljesen eltűnik. A külső finanszírozási képesség még így is bőven pozitív lesz, az EU-forrásoknak köszönhetően. Az államháztartásban továbbra is 1,5-2%-os deficitet vár az MNB.

Munkaerőpiac

Jövőre látszólag gyorsabb lehet a versenyszféra bruttó átlagkeresete, júniusban még 7,2%-os, most 8,2%-os emelkedést jelez előre a jegybank. Az emelkedés azonban technikai jellegű: az MNB arra számít, hogy a megszűnő cafeteria jó része beépül a bérekbe.

A teljes lakossági reáljövedelem tömege (ami a bérek mellett többek között a vállalakozói jövedelmet és a nyugdíjat is magába foglalja) jövő évtől jóval kisebb ütemben emelkedik majd. Az idei 6%-os tempó lefeleződik, amit egyszerre magyaráz a foglalkoztatás ideinél kisebb ütemű bővülése, az infláció emelkedése, illetve a bérdinamika lassulása.
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
kinai elnok
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
napelem magyar zoldites