Kiszámolták, mit jelent a magyar gazdaságnak a BMW-beruházás
Gazdaság

Kiszámolták, mit jelent a magyar gazdaságnak a BMW-beruházás

Portfolio
Az idén 4,4 %-kal, jövőre 3,5%-kal, 2020-ban pedig 3%-kal növekszik a GDP a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint, vagyis a mérséklet ütemű lassulás pályája vár a magyar gazdaságra. Az előrejelzési horizont végén a BMW-gyár beruházása 0,1 százalékponttal, a kedden meghirdetett NHP-fix program 0,2 százalékponttal emeli a GDP-t. Az új autóipari kapacitás felépülése (a teljes beruházás) összességében 0,5%-kal emeli majd meg a GDP-t.

GDP-növekedés

Az MNB előrejelzése alig változott 2018-2020-ra, csupán az utolsó évre húzták 0,2 százalékponttal feljebb a várakozásukat a szakértők. Az idénre várt növekedésnek a szerkezete sem nagyon változott, bár az export hozzájárulását a vártnál gyengébb külső kereslet miatt lejjebb húzták a jegybankban. A külső környezet egyébként a teljes horizonton kevésbé támogathatja a növekedést, mint ahogy az a nyáron várható volt, a felvevőpiacaink bővülése ugyanis kissé lassabb lett. Ezt a hatást kompenzálja a belső tényezők (fogyasztás, beruházás) erősödése.

Hangsúlyosabb szerkezeti változás a növekedési előrejelzésben csak 2020-ra látszik. Az NHP-fix program (20%-os addicionalitással kalkulálva) 0,2%ponttal emeli a GDP-t, a BMW-gyár beruházása pedig 0,1%ponttal - mondta Balatoni András, az MNB közgazdasági elemzés és előrejelzés igazgatóságának vezetője. Ennek hatására mégis növekedhet a beruházás 2020-ban: a korábban várt -0,7%-os indexet +0,7%-ra húzta fel az MNB.

Kiszámolták, mit jelent a magyar gazdaságnak a BMW-beruházás

Infláció

A jegybank kitart amellett, hogy az inflációs nyomás csak nagyon lassan erősödik a gazdaságban. Előrejelzése szerint az adószűrt maginfláció 3,1%-on lesz, tehát gyakorlatilag a jegybanki célon. A többi inflációs mutató szintén 3% körül alakul, mivel a maginflációs tételeken kívüli tényezők (például a feldolgozatlan élelmiszerek területén) sem erősítik az áremelkedési ütemet.

Egyensúlyi helyzet

A külső környezet kissé gyorsabban romolhat az idén és jövőre, a folyó fizetési mérleg többlete szinte teljesen eltűnik. A külső finanszírozási képesség még így is bőven pozitív lesz, az EU-forrásoknak köszönhetően. Az államháztartásban továbbra is 1,5-2%-os deficitet vár az MNB.

Munkaerőpiac

Jövőre látszólag gyorsabb lehet a versenyszféra bruttó átlagkeresete, júniusban még 7,2%-os, most 8,2%-os emelkedést jelez előre a jegybank. Az emelkedés azonban technikai jellegű: az MNB arra számít, hogy a megszűnő cafeteria jó része beépül a bérekbe.

A teljes lakossági reáljövedelem tömege (ami a bérek mellett többek között a vállalakozói jövedelmet és a nyugdíjat is magába foglalja) jövő évtől jóval kisebb ütemben emelkedik majd. Az idei 6%-os tempó lefeleződik, amit egyszerre magyaráz a foglalkoztatás ideinél kisebb ütemű bővülése, az infláció emelkedése, illetve a bérdinamika lassulása.
összeomló piac ideges vagyonkezelő
brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
nyugdíjas parlament