Így drágítja az életet a kormány
Gazdaság

Így drágítja az életet a kormány

Portfolio
Június óta több olyan kormányzati intézkedés is született, ami hatással van az inflációs folyamatokra - hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank a legfrissebb inflációs jelentésében. A jegybanki stáb számításai szerint az áremelkedést és árcsökkenést kiváltó lépések egyenlege összességében kis mértékben emeli az inflációt.
A július végén elfogadott adótörvény érdemi új információkat tartalmazott a júniusi előrejelzésünkhöz képest - mondják az MNB szakértői. A kormányzati intézkedések a monetáris politika szempontjából külső adottságnak tekinthetők, ugyanakkor érdemben befolyásolhatják a fogyasztói árindex alakulását.

2018. július 20-án az Országgyűlés módosította az adótörvényt, melynek értelmében idén szeptembertől a dohány jövedéki adója összesen 3 lépésben emelkedik (2019 januárjában és júliusában lesznek újabb emelések). Az intézkedés célja, hogy Magyarország megfeleljen az Európai Unió dohánytermékekre vonatkozó adóminimum-követelményének. 2019 januárjától további intézkedések lépnek életbe: a tartós tej áfája a jelenlegi 18 százalékról 5 százalékra csökken, a pénzügyi tranzakciós illeték alól 20 000 Ft-ig mentesülnek a lakossági átutalások, továbbá átlagosan 20 százalékkal emelkedik a népegészségügyi termékadó mértéke.

Így drágítja az életet a kormány
A fenti intézkedések hazai inflációra gyakorolt hatását meghatározza, hogy azok milyen mértékben - teljesen, vagy csak részlegesen - jelennek meg az árindexben. Historikus tapasztalatok alapján a jövedékiadó-változások esetében a begyűrűzés mértéke majdnem teljes, míg az élelmiszereket érintő adóváltozások esetén ennél alacsonyabb hatásra számíthatunk. Az MNB várakozása szerint a dohánytermékek jövedékiadó-emelésének inflációt növelő hatását a tartós tej áfakulcsának csökkentése részben ellensúlyozza. A népegészségügyi termékadó emelésének hatása az inflációra elenyésző, amit a pénzügyi tranzakciós illeték részleges eltörlése ellensúlyoz.

Így az újonnan bejelentett adóváltozások összességében az árszínvonal mindössze mérsékelt emelkedésének irányába mutatnak - kalkulál az MNB, de a közgazdászok hozzáteszik: előretekintve - a dohánytermékek jövedékiadó-emelésének elhúzódó begyűrűzésével összhangban - a fenti intézkedések hatásainak eredőjeként az infláció adótartalma 2019 szeptemberéig fokozatosan emelkedik, majd elkezdődik az intézkedések adóhatásának mérséklődése. Összességében az új intézkedések a 2018-as inflációt érdemben nem változtatják, míg 2019-ben és 2020-ban az inflációhoz átlagosan 0,2, illetve 0,1 százalékponttal járulnak hozzá.

Így drágítja az életet a kormány
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kórház