Az olcsó pénz korszakának vége - Komoly veszély leselkedik a világra
Gazdaság

Az olcsó pénz korszakának vége - Komoly veszély leselkedik a világra

Portfolio
Az amerikai kamatkörnyezet emelkedése nem csak a feltörekvő piacokra nézve jelent veszélyt. A Goldman Sachs szakértői elemzésükben arra hívják fel a figyelmet, hogy 2008 óta idén először emelkedhet az az amerikai vállalatok által kötvényeik után fizetett átlagos kamat mértéke, ami egy újabb bizonyíték arra, hogy az olcsó pénz korszakának vége. Egyelőre nem kell tömeges csődeseménytől tartani, az amerikai vállalati szektor elmúlt években látott eladósodása, illetve egyéb tényezők miatt azonban komoly kockázatok húzódnak meg a felszín alatt, amelyekből később még baj lehet.
A világ nagy jegybankjainak extrém laza monetáris politikájával fémjelzett olcsó pénz korszakának vége, a kamatok emelkedése (elsősorban az USA-ban) pedig felszínre hozza azokat a problémákat, amelyek az elmúlt években rejtve maradtak (vagy legalábbis a befektetők nem vettek róluk tudomást). A változó globális környezet hatásait egyelőre leginkább a sérülékeny feltörekvő piaci országok érzik a bőrükön, többen közülük súlyos árfolyamválsággal küzdenek az emelkedő amerikai kamatok által kiváltott tőkekivonási folyamat következtében.Az abnormálisan alacsony kamatok emelkedése azért is aggasztó jelenség, mert az elmúlt években folyamatosan nőtt a világ adósságállománya, így mostanra elérte a globális GDP 217%-át: ez közel 40 százalékponttal magasabb annál, ahol a 2008-as pénzügyi válság előtt tartózkodott a mutató. Az adósságállomány növekedéséért ráadásul a feltörekvő országok voltak a felelősek, ezért kerültek a befektetői aggodalom középpontjába.Az emelkedő kamatkörnyezet azonban nem csak a feltörekvő térséget sújtja. Az extrém laza monetáris politika korszakának nagy haszonélvezői voltak a bóvli vállalatok, illetve az általuk kibocsájtott kötvények. A csökkenő állampapír-piaci hozamkörnyezetben a magasabb hozamok után kutató befektetők számára vonzó lehetőséget jelentettek a bóvli körvények, a megnövekedett kereslet pedig az állampapírokhoz (és a befektetésre ajánlott vállalati kötvényekhez) viszonyított hozamfelárat az amerikai cégek esetében több mint 10 éves mélypontra mérsékelte. Az alábbi ábrán a befektetésre nem ajánlott (bóvli) amerikai vállalati kötvények amerikai állampapírhoz viszonyított hozamfelárának alakulását mutatja.

Az olcsó pénz korszakának vége - Komoly veszély leselkedik a világra
A kockázatos cégek évről évre olcsóbban jutottak finanszírozási forráshoz, ennek a folyamatnak azonban véget vetett az amerikai kamatok emelkedése.

A Goldman Sachs legfrissebb elemzésében arról ír, hogy várakozásaik szerint 2008 óta az idei lehet az első év, amikor az előző évhez képest emelkedni fog az amerikai vállalatok által kötvényeik után fizetett átlagos kamat.

Hozzáteszik, hogy az emelkedés mértéke egyelőre minimális lehet, vagyis nem kell ezzel összefüggésben hirtelen vállalati csődhullámtól tartani, azonban akadnak aggasztó tényezők a háttérben.

Egyrészt 2007 óta két és félszeresére nőtt a befektetésre nem ajánlott besorolással bíró vállalatok adóssága, vagyis a finanszírozás drágulása (az adósságállomány mérete miatt) nagyobb rendszerszintű kockázatot jelent.

Másrészt a bank elemzőinek becslése szerint 2020-ig 1300, 2023-ig pedig összesen 3000 milliárd dollárnyi vállalati kötvény jár le, amely megújításra szorul majd. Szinte biztos, hogy a megújításokra magasabb hozam mellett kerül majd sor. A lejáró adósság nem elhanyagolható része (450-1000 milliárd) bóvli kötvény (sötétkék oszlopok), ami jobban ki van téve a piaci hangulat (befektetői kockázatkerülő magatartás) változásának.
Harmadrészt később problémát okozhat, hogy mintegy 2000 milliárd dollárnyi amerikai vállalati kötvény BBB besorolású, vagyis épphogy befektetésre ajánlott céghez tartozik: ez a teljes befektetésre ajánlott amerikai (nem pénzügyi) vállalatikötvény-univerzum 58%-át teszi ki, ami 10 éve a legmagasabb arány. Ezek a "majdnem bukott angyalnak" is nevezett vállalatok az emelkedő kamatkörnyezet és így a romló jövedelmezőségi kilátások következtében könnyen bóvli kategóriába kerülhetnek. Egy ilyen leminősítési hullám bekövetkezése óriási többletkínálatot szabadítana a piacra bóvli vállalati kötvényekből, jelen helyzetben akár több száz milliárd dollárnyit.

Tekintve, hogy az amerikai bóvli vállalati kötvények piaca jelenleg 1200 milliárd dollárt tesz ki, egy ilyen eseménysorozat óriási sokkot jelentene a piacra nézve.

A drasztikus kínálatnövekedés gyors és jelentős hozamemelkedést idézhetne elő, pláne úgy, hogy a jelenlegi globális környezetben a befektetők egyre inkább a biztonságosabb eszközök felé mozdulnak el. A hozamok emelkedése tovább rontana a cégek finanszírozási helyzetén, növelve egy esetleges tömeges csődesemény kockázatát, annak minden negatív következményével az amerikai, közvetve pedig a globális gazdaságra nézve.

A Goldman elemzése leszögezi, hogy ugyan egyelőre alacsony a kockázata egy leminősítési hullám hirtelen bekövetkezésének, a piaci szereplők ugyanakkor sok vállalat esetében nem megfelelően mérik fel a refinanszírozási kockázatot, ezért érdemes lesz a jövőben nagyobb elővigyázatossággal eljárni az ebbe az eszközosztályba való befektetéssel.

Bár az amerikai vállalati szektor nyereségessége, illetve cash flow termelő képessége megnyugtató helyzetről árulkodik, amire a tavaly decemberben elfogadott amerikai adócsomag még inkább ráerősített, nem tarthat már sokáig az a jó világ, amiben egy ideje élünk. Az USA gazdasági növekedése lassulásra van ítélve a következő években, amit a vállalati szektor is meg fog érezni (a nyereségnövekedés üteme folyamatosan csökkenni fog), az igazi bajok pedig csak a környezet kedvezőtlenebbé válásával fognak igazán a felszínre törni.(Zerohedge)
(Címlapkép forrása: AFP Fotó Thimoth A. Clary)
forintdevizaárfolyam
shutterstock_564998512
Budapest lánchíd
Benzin
getty, budapest, panráma, buda, házak, légifotó,
Frankfurti tőzsde
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár