Előfizetői tartalom

Bajban Brüsszel, hogy mit csináljon a keményvonalas olasz kormánnyal

Portfolio
Brüsszel komoly dilemma elé került az olasz kormány megengedettnél jóval nagyobb költségvetési hiányterve miatt: ha meghátrál és engedi az olasz költekezést, akkor azzal az eurót veszélyeztetheti, ha viszont konfrontálódik az olaszokkal, akkor ez a jövő májusi EP-választásokon visszaüthet - mutat rá a helyzetre hétvégi összefoglalójában a Bruxinfo. Amint pénteken megírtuk: a pénteki masszív olasz piaci esések mellett egyesek Brüsszelben már az olasz eurókilépés lehetőségéről kezdtek beszélni, mivel az olasz kormány láthatóan nyakas és nem fog meghátrálni a korlátok és a nyomás hatására.

A Bruxinfo összefoglalója szerint az Európai Bizottság még belement volna abba, hogy az előző olasz kormány által vállalt GDP-arányos 0,8% helyett jövőre 1,6%-os legyen az új kormány deficitterve, de a 2,4%-os cél, ráadásul 3 évre ennél sokkal magasabb. Amiatt viszont trükkös az új olasz terv, hogy az uniós 3%-os felső korláttól elmarad, igaz közben a tartósan laza költségvetési...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés