Előfizetői tartalom

Brexit: megy a heves szópárbaj, de a háttérben már készül a nagy áttörés

Portfolio
A brit kormány az előrelépés érdekében vámügyi és szabályozási kérdésekben hamarosan új javaslatokat terjeszt elő a Brexit-stratégiájában az északír-ír fizikai határzár elkerülése érdekében - mondta a BBC keddi rádióinterjújában Theresa May kormányfő. Ezzel párhuzamosan a Reuters megszellőztetett egy sztorit arról, hogy az EU27 és a britek közötti heves szópárbaj ellenére a háttérben már gőzerővel zajlik a nagy áttörés kidolgozása és az Európai Bizottság is kész bizonyos engedményekre az északír-ír kérdésben. Ezzel tehát a Brexit-megállapodás fő akadálya elhárulhatna, igaz sok még a bizonytalanság és rendkívül rövid az idő, hogy az október 17-18-i EU-csúcson tényleg megszülessen a megállapodás.

Az áttörés lényege az lenne, hogy az írországihoz közelítenék az északír területen az áruforgalmi és egyéb szabályozási kereteket, így bár Észak-Írország is kilépne az uniós vámunióból az Egyesült Királyság részeként, de mégsem kellene szigorú (fizikai) határellenőrzést felállítani az északír-ír határon. Erre a "hátsóajtós" megoldásra két hete már Michel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés