Összeomlás előtt az új egészségügyi vezetés?
Gazdaság

Összeomlás előtt az új egészségügyi vezetés?

Portfolio
Kásler Miklós Emberi Erőforrás Miniszter eddigi, az egészségügy területén mutatott teljesítményét értékelte a Medical Online szaklap, kormányzati és minisztériumi forrásai alapján. A lap kormányzati értesülései szerint a miniszter már Orbán Viktor miniszterelnöknél is felvetette saját egészségügyi államtitkárának, Nagy Anikónak a lecserélését, a kormányfő azonban ezt nem támogatja.


Részletes cikket közölt a Medical Online arról, hogy milyen folyamatok zajlanak a kormányzat egészségügyi vezetésében:
 • Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár is a Hivatalos Értesítőből tudta meg, hogy minisztere öt fős irányítótestületet nevezett ki az amúgy az államtitkárság felügyelete alá tartozó Országos Gyógyszerészeti- és Élelmiszer-egészségügyi Intézetbe (OGYÉI).
 • Közben a gyógyszerhatóságot egyre inkább elhagyja a szakembergárda (a helyettes vezetők távozását sem tudják pótolni), miután az előző igazgató Pozsgay Csilla távozott a hatóság éléről.
 • Fogyatkoznak a szakemberek az egészségügyi államigazgatásban.
 • Újraindult viszont az ÁNTSZ Nemzeti Népegészségügyi Központ néven.
 • Szeptember utolsó munkanapján jelent csak meg a kórházi fertőzések megelőzését szolgáló miniszteri rendelet, amely bővítette az intézményi infekciókontroll minimumfeltételeit és a kapcsolódó feladatköröket. Többletpénzről azonban nincs szó.
 • Szeptember 1-jén kellett volna megjelennie a megyei és az országos szakmai vezetői megbízatásra vonatkozó pályázatnak az Állami Egészségügyi Ellátó Központnál (ÁEEK), hogy a kollegiális vezetők december 1-jei hatállyal megkezdhessék tevékenységüket. A pályázati kiírás elmaradt. Az értesülések szerint azért, mert a bevezetést halasztanák, azonban a rendeletet ennek megfelelően nem módosították.
 • Május óta nem sikerült kinevezni az Emmi miniszteri biztosait. Kvázi árván maradt például olyan kiemelt kormányzati projekt, mint az Egészséges Budapest Program, melynek korábbi biztosa Cserháti Péter jelenleg ÁEEK szakértőként dolgozik, hogy közigazgatásilag is működőképes maradjon az eddig összeállított program.
 • Az egészségügyért felelős államtitkárságon elkészült a sürgősségi ellátás országos programja, ennek szeptemberre ígért ismertetése azonban elmaradt.
 • Ehhez hasonlóan nem ismert, hogy pontosan mi szerepel az öt nemzeti egészségprogramban.
 • Kásler Miklós egészségügyi miniszterként rendezgetné az ágazatot, miközben ez egy több felelősséget ellátó gigatárca.
 • Az államtitkár, vagy a helyettesei a szakmai konferenciákon nem jelen(het)nek meg, az államtitkárságon folyó munkáról nem számol(hat)nak be.
 • A lap kormányzati forrásai szerint Kásler Miklós már a miniszterelnöknél is megpedzette Nagy Anikó leváltását, ám Orbán Viktor ezt már csak azért sem támogatta, mert a Fidesz-frakció az erőforrás miniszterrel szemben az államtitkárt pártolja.


Összeomlás előtt az új egészségügyi vezetés?


Címlapkép forrása: MTI Fotó/Mónus Márton
facebook pay
Puskás Aréna
K_EPA20191106140
Szél
GettyImages-1038084008
DMOHA20190901009
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
K_EPA20191106140