A történelem egyik legsúlyosabb hiperinflációjába sodródik Venezuela
Gazdaság

A történelem egyik legsúlyosabb hiperinflációjába sodródik Venezuela

MTI
Portfolio
Jövőre 10 millió százalék is lehet az infláció Venezuelában - közölte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden. Ez a világtörténelem valaha mért ötödik legsúlyosabb hiperinflációjának felel meg, azonban ilyen tempóban hamar felkerülhet a harmadik helyre. A második világháború utáni hazai hiperinfláció első helye azonban egyelőre nincs veszélyben.
Legfrissebb előrejelzésében az IMF az idei évre 1,37 millió százalékos inflációval számol Venezuelában a júliusban várt 1 millió százalék helyett. Nem hivatalos adatok szerint a szeptemberi infláció 488 865 százalék volt éves összevetésben, ami 1973 óta a legmagasabb. Hivatalos adatot évek óta nem közöl a venezuelai kormány.

A jövőre várt 10 millió százalékos áremelkedési ütem az ötödik legnagyobb lenne a világtörténelemben. Amennyiben ilyen tempóban halad tovább a folyamat, akkor a következő években még felkerülhet a harmadik helyre, a 2007-2008-as zimbabwei, illetve az 1945-1946-os magyar hiperinfláció azonban egyelőre nincs elérhető távolságban. Csak emlékeztetésképp: 1946 júliusában Magyarországon 4,19x10^16 százalékos volt az áremelkedési ütem, ami a 10 millió százaléknak a 40 milliárd szorosa, ezzel pedig a világtörténelem legsúlyosabb hiperinflációját jelentette.

Az IMF előrejelzése szerint egyébként Venezuela gazdasága 18 százalékkal zsugorodik az idén. Ezzel az idei lesz a harmadik egymást követő év, amikor a venezuelai hazai össztermék (GDP) kétszámjegyű mértékben csökken, öt év alatt mintegy 50 százalékkal gyengült a gazdaság teljesítménye.

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt az elmúlt években gyakorlatilag összeomlott, számos venezuelai szenved élelmiszerek, valamint gyógyszerek hiányától. A kormány kritikusai szerint a caracasi vezetés a válságot hozzá nem értésével és korrupciójával saját maga idézte elő. Nicolas Maduro államfő ugyanakkor a nyugatot teszi felelőssé a gazdasági bajokért.
cimlap_Hernadi
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Huawei
kinaielnök
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
orbánviktordonaldtusk