A történelem egyik legsúlyosabb hiperinflációjába sodródik Venezuela
Gazdaság

A történelem egyik legsúlyosabb hiperinflációjába sodródik Venezuela

MTI
Portfolio
Jövőre 10 millió százalék is lehet az infláció Venezuelában - közölte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden. Ez a világtörténelem valaha mért ötödik legsúlyosabb hiperinflációjának felel meg, azonban ilyen tempóban hamar felkerülhet a harmadik helyre. A második világháború utáni hazai hiperinfláció első helye azonban egyelőre nincs veszélyben.
Legfrissebb előrejelzésében az IMF az idei évre 1,37 millió százalékos inflációval számol Venezuelában a júliusban várt 1 millió százalék helyett. Nem hivatalos adatok szerint a szeptemberi infláció 488 865 százalék volt éves összevetésben, ami 1973 óta a legmagasabb. Hivatalos adatot évek óta nem közöl a venezuelai kormány.

A jövőre várt 10 millió százalékos áremelkedési ütem az ötödik legnagyobb lenne a világtörténelemben. Amennyiben ilyen tempóban halad tovább a folyamat, akkor a következő években még felkerülhet a harmadik helyre, a 2007-2008-as zimbabwei, illetve az 1945-1946-os magyar hiperinfláció azonban egyelőre nincs elérhető távolságban. Csak emlékeztetésképp: 1946 júliusában Magyarországon 4,19x10^16 százalékos volt az áremelkedési ütem, ami a 10 millió százaléknak a 40 milliárd szorosa, ezzel pedig a világtörténelem legsúlyosabb hiperinflációját jelentette.

Az IMF előrejelzése szerint egyébként Venezuela gazdasága 18 százalékkal zsugorodik az idén. Ezzel az idei lesz a harmadik egymást követő év, amikor a venezuelai hazai össztermék (GDP) kétszámjegyű mértékben csökken, öt év alatt mintegy 50 százalékkal gyengült a gazdaság teljesítménye.

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt az elmúlt években gyakorlatilag összeomlott, számos venezuelai szenved élelmiszerek, valamint gyógyszerek hiányától. A kormány kritikusai szerint a caracasi vezetés a válságot hozzá nem értésével és korrupciójával saját maga idézte elő. Nicolas Maduro államfő ugyanakkor a nyugatot teszi felelőssé a gazdasági bajokért.
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
usa wall street trader
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mav ev vegi juttatas