Gazdaság

Semmit sem lépett előre Magyarország a versenyképességi rangsorban

Portfolio
A Pénzügyminisztérium szerint nagyot javult a magyar versenyképesség a Világgazdasági Fórum friss jelentése alapján, miután 12 helyet léptünk előre egy év alatt. A minisztérium ugyanakkor azt is írja, hogy módszertani változás nélkül nem lett volna előrelépés a rangsorban. Nézzük meg, valójában hogyan változott a magyar versenyképesség!
"12 helyet javított Magyarország a versenyképességi ranglistán" címmel adott ki közleményt a Pénzügyminisztérium, miután a Világgazdasági Fórum (WEF) kiadta az idei, új versenyképességi listáját.

A Pénzügyminisztérium a tavalyi 60. helyzet hasonlítja az idei 48. helyezést, azonban a WEF elemzéséből kiderült: módszertani változás történt, a 2018-as adatot nem lehet összehasonlítani a 2017-essel.

Vakhal Péter, a Kopint-Tráki kutatója a Portfolio-n megjelent elemzésében hangsúlyozta: a WEF úgy ítélte meg, hogy a továbbiakban el kell hagyni az iparosodási mutatókat, és azokra a tényezőkre kell koncentrálni, amik ahhoz szükségesek, hogy egy ország hatékonyan részt tudjon venni az Ipar 4.0 technológiák alkalmazásában, így nagyobb hangsúlyt fektettek a munkaerő és az utánpótlás minőségének mérésére, az IKT-technológiák elérhetőségére.

Vakhal kifejti a módszertani váltás kapcsán, hogy jó pár olyan országot, ahol a versenyképesség alapvetően a természeti erőforrásokra vagy kizárólag az olcsó és képzetlen munkaerőre épül, az új módszertan szerint hátrébb soroltak.

Vakhal felhívja a figyelmet, hogy a V4-országok közül az utolsók vagyunk, Magyarország az EU 24. legversenyképesebb országa, csak Bulgária, Románia, Görögország és Horvátország van mögöttünk.

A WEF riportja szerint, ha nem lett volna módszertani váltás, akkor Magyarország helye nem változott volna 2017-hez képest. Az új módszertan 2017-es adatokon való visszatesztelése alapján Magyarország tavaly is a 48. lett volna.

Tehát, nem arról van szó, hogy a 60. helyről ugrottunk a 48. pozícióba, hanem arról, hogy az új módszertan (lefuttatása a tavalyi adatokon) már tavaly is a 48. helyre dobott volna bennünket.

Semmit sem lépett előre Magyarország a versenyképességi rangsorban
Forrás: WEF

A WEF adataiból az is kiderült, hogy 0,9 ponttal, 64,3 pontra javult Magyarország versenyképességi pontszáma 2018-ban, de ez nem volt elég ahhoz, hogy az országok rangsorában is megmutatkozzon az előrelépés.

A Pénzügyminisztérium szerint "az előrelépés jól tükrözi a magyar gazdaságban megkezdődött versenyképességi fordulatot", ugyanakkor a közleményük végén elismerik:

a módszertani változás hatását kiszűrve Magyarország versenyképessége abszolút értékben javult, a rangsorbeli pozíciója nem változott.

Összességében tehát a pontszámbeli javulás nem volt elegendő ahhoz, hogy az országrangsorban is előre tudja mozdítani Magyarországot. Az új helyezés (48. hely) szebb képet mutat a globális rangsorban (mint a korábbi 60.), de fontos megjegyezni, hogy a két számot nem szabad összevetni egymással, másrészt a hozzánk hasonló fejlettségű országokhoz, illetve régiós versenytársakhoz képest nem javult a helyezésünk az új módszertan szerint sem, utolsók vagyunk a V4 országok sorában és 24. helyen állunk az EU-ban.
kínavírua200127
FrankfurtTőzsde
GettyImages-486229691
építőipari költségek
tesla logo
száló por budapest lakások szmog
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hogyan reagálj a tőzsdei pánikokra, miként profitálhatsz belőle?
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kínavírua200127