Gazdaság

Trump kritikái ellenére a Fed nem hagy fel a kamatemelésekkel

Portfolio
Szeptember 26-i ülésén a Federal Reserve 25 bázisponttal 2-2,25%-ra emelte az irányadó kamatsávot, a döntés mögött húzódó részletes helyzetértékelést megörökítő jegyzőkönyvet pedig ma publikálta az intézmény. Ebből kiderül, hogy minden előjel szerint folytatódhat a monetáris politika folyamatos szigorítása, aminek Donald Trump bizonyára nem fog örülni.
A jegyzőkönyv legfontosabb üzenetei:

  • Minden döntéshozó a 25 pontos kamatemelésre szavazott, a jövőre vonatkozóan pedig arra számítanak, hogy az erős munkaerőpiac, az amerikai gazdaság folyamatos bővülése, illetve a középtávon 2% körül stabilizálódó infláció miatt további, fokozatos kamatemelésekre lesz szükség.
  • Meglátásuk szerint ezzel a fokozatos szigorítással biztosítható, hogy a Fed nem idéz elő túlzott lassulást az amerikai gazdasági növekedésben és az inflációs folyamatokban, másrészről viszont így kerülhető el az infláció elszállása, illetve pénzügyi egyensúlytalanságok kialakulása.
  • A dokumentum szerint a döntéshozók megosztottak abban a kérdésben, hogy jövőre mekkora szigorításra lesz majd szükség. Ketten úgy fogalmaztak, hogy amennyiben nem látszanak egyértelmű jelei a gazdaság túlhevülésének, úgy a jegybanknak óvatosan kellene bánnia a kamatok emelésével. Mások viszont úgy ítélték meg, hogy átmenetileg szükség lehet az alapkamat egyensúlyi szint fölé történő emelésére annak érdekében, hogy az infláció ne szálljon el, illetve ne alakuljanak ki a már fent említett egyensúlytalanságok.
  • Amellett, hogy a tanácstagok pozitívan látják az amerikai gazdaság helyzetét, a kereskedelmi háború, illetve az általa előidézett bizalomromlás és beruházások elmaradása megemlítésre került a szövegben, vagyis az ebből fakadó negatív kockázatok foglalkoztatják a Fed-et.


A jegyzőkönyv kitér arra is, hogy a monetáris politika jellemzésére korábban használt támogató (accomodative) kifejezés eltüntetésének szükségességében egyetértés volt a döntéshozók között, ez azonban nem jelenti azt, hogy látványos fordulat következett volna be a monetáris politikai kilátásokban. Inkább csak arról volt szó, hogy a kifejezés elvesztette korábbi jelentőségét a monetáris politikai jövőbeli pályájával kapcsolatos iránymutatásban, ezért került ki a kifejezés a szövegből.
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas