Valami nagyobb baj készül Kínában? - A miniszterelnök is figyelmeztet
Gazdaság

Valami nagyobb baj készül Kínában? - A miniszterelnök is figyelmeztet

Portfolio
Fokozódott a kínai gazdaságra irányuló lefelé ható nyomás az utóbbi időszakban, de készek és képesek vagyunk ezt ellensúlyozni - mondta hollandiai látogatása keretében egy kínai állami rádió beszámolója szerint Li Keqiang kínai miniszterelnök.A kijelentés után ma zárásra többéves mélypontra szakadtak a vezető kínai részvényindexek, illetve a jüan a dollárral szemben.
Kína péntek hajnalban teszi közzé harmadik negyedéves GDP-növekedési adatát, ami kapcsán Li csak annyit mondott, hogy "ésszerű sávon belül" lesz az adat. A Reuters elemzői konszenzusa 6,6%-os éves növekedési adatra számít, ami 9 éve a legalacsonyabb ütem lenne.

Míg a hivatalos kínai gazdasági, illetve konkrétan a GDP-adatok csak minimális lassulást mutatnak az elmúlt negyedévekben és így elérhetőnek tüntetik fel az idei évre megcélzott 6,5%-os átlagos bővülést, egyéb konjunktúra-indikátorok, markánsabb lassulást jeleznek az utóbbi hónapokban - mutat rá a helyzetre mai elemzésében az UniCredit Research. Ők alapesetben csak puha lassulást várnak, de elismerik, hogy benne van a levegőben egy esetleg markánsabb növekedési lassulás is a kínai gazdaságban. Az IMF egyébként az októberi World Economic Outlook anyagában 0,2%-ponttal 6,2%-ra mérsékelte a jövő évi növekedési előrejelzését.

A fokozatos kínai növekedéslassulás leginkább az amerikai-kínai kereskedelmi háborúval függ össze, amely a kínai exportvállalatokra gyakorol fokozott nyomást és erre utalhatott a miniszterelnök is a friss figyelmeztetésével. A kereskedelmi háborút mozgató amerikai háttérről és a mostani helyzetről bővebben:

Valami nagyobb baj készül Kínában? - A miniszterelnök is figyelmeztet
A lefelé irányuló gazdasági nyomást egyelőre inkább monetáris politikai lépésekkel igyekszik ellensúlyozni a kínai vezetés (négyszer történt már idén kötelező tartalékráta vágás, hogy javuljon a bankrendszeri likviditási helyzet), és egyúttal engedik fokozatosan gyengülni a jüant is az egyébként a Fed emelései miatt erősödő dollárral szemben. Ennek hatására ma 6,95 közelébe, 21 hónapos mélypontra bukott a jüan a dollárral szemben. Közben Kína számára kedvező (de várt) hír, hogy az Egyesült Államok nem tette fel az országot a hivatalosan is devizamanipulátor országok listájára. A viszonylag szigorúbb kínai költségvetési politikára utal az, hogy a ma közzétett adatok szerint az állami költségvetési kiadások idén az első 9 hónapban 7,5%-kal nőttek, míg a bevételek 8,7%-kal.

Valami nagyobb baj készül Kínában? - A miniszterelnök is figyelmeztet
A hivatalos adatoktól és növekedési képtől feltehetően kedvezőtlenebb valós helyzet beárazását és a növekvő bankrendszeri finanszírozási problémák létét tükrözi az, hogy a két vezető kínai tőzsdeindex (CSI300 és Shanghai Composite) ma zárásra 4, illetve bő 2 éves mélypontra bukott. A Reuters beszámolója szerint főként az energiaszektor cégeit adták ma, illetve a befektetők a hitelből finanszírozott részvénypozíciókat igyekeztek zárni és ez fokozta a nyomást. A hírügynökség kalkulációi szerint a részvényfedezet melletti hitelfelvételek volumene egy hete 640 milliárd dollárt tett ki, azaz még rengeteg ilyen pozíció lehet nyitva, de a tőzsdei lejtmenet, illetve a fokozódó finanszírozási nehézségek és lassuló gazdasági növekedés könnyen generálhatják ezek további zárását.

A befektetők továbbra is aggódnak az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt, hiszen félő, hogy az tovább fokozódik és az eddigi 250 milliárd dolláron felül még több kínai importtermékre még magasabb vámokat vethet ki a már elfogadott keretek szerint a következő hónapokban az Egyesült Államok. Ez pedig nem sok jóval kecsegtet az ázsiai óriásgazdaságra nézve, amely egyébként is küzd a megemelkedő dollárkamatok, illetve a bedőlt, nem termelő infrastruktúra projektek miatt a hatalmas (árnyékbankrendszeri) hitelekkel, azok megújításával, finanszírozásával.

Valami nagyobb baj készül Kínában? - A miniszterelnök is figyelmeztet


Valami nagyobb baj készül Kínában? - A miniszterelnök is figyelmeztet
Az MTI mai beszámolója szerint egyébként nőtt Kínában a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) értéke szeptemberben és az első kilenc hónapban éves összehasonlításban. A kínai kereskedelmi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy az FDI 76,27 milliárd jüant (1 jüan=40,30 forint) tett ki szeptemberben, ami 8 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A szeptember végével záródott idei első kilenc hónapban az FDI 636,7 milliárd jüan (91,77 milliárd dollár) volt, 2,9 százalékkal több a tavalyi azonos időszakhoz képest.

A Kínában végrehajtott amerikai FDI értéke az idei első kilenc hónapban 6,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit - a kínai kereskedelmi minisztérium adatai szerint.

A külföldi működőtőke-befektetések értéke tavaly 7,9 százalékkal, 877,56 milliárd jüanra nőtt Kínában.Címlapkép forrása: François WALSCHAERTS / POOL / AFP
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
donaldtrump