Vajon mi derül ki egy önkormányzati honlapról?
Gazdaság

Vajon mi derül ki egy önkormányzati honlapról?

Portfolio
Némi javulás a korábbi évekhez képest megfigyelhető, de továbbra is sok javítanivaló van a helyi önkormányzatok és azok vállalatainak honlapjain - állapítja meg egy friss kutatás. A 368 önkormányzat és 117 önkormányzati vállalat honlapját a Budapest Intézet és a CRCB vizsgálta meg az idén, és a pozitív jelenségek mellett megállapítja, hogy a helyi szintű adatok és információk közzétételén továbbra is lenne mit javítani.
A helyi önkormányzatok és vállalataik honlapjai fontos információs forrást jelentenek mind a helyi közösségek, a közügyekben érdekelt állampolgárok, mind a gazdasági befektetők számára. A honlapokon elérhető adatok és információk segítenek tájékozódni az önkormányzatok működéséről, gazdálkodásáról, a helyi szolgáltatások minőségéről és fejlesztési irányairól. Az önkormányzatokról, a helyi szinten nyújtott közszolgáltatásokról kapott, könnyen elérhető és értelmezhető adatok és információk jócskán erősítik az állampolgári, befektetői bizalmat és lehetőséget adnak a helyi versenyképességet erősítő új együttműködésekre is.

A Budapest Intézet és a CRCB 2018-ban indította azt a kezdeményezést, melynek keretében a városi önkormányzatokat és önkormányzati vállalataikat kívánják támogatni abban, hogyan javítsák átláthatóságukat és hatékonyabbá tegyék adatközlési gyakorlatukat. Az elemzők első körben 368 városi önkormányzat és 117 önkormányzati vállalat honlapjain elérhető adatok és információk körét mérték fel.

Az önkormányzatoknál az idei eredményeket összevetve a 2013-ben és 2015-ben kapott eredményekhez (pdf) képest az idei adatok némi javulást mutatnak: a városi önkormányzatok honlapjai 2018-ben több, az állampolgárok tájékoztatását szolgáló adatot és információt tartalmaznak, mint korábban. Erre mutatnak a CRCB által kialakított, a városi önkormányzatok honlapjainak nyitottságát és átláthatóságát 15 szempontból mérő index (MOPI, Municipality Openness Index) alakulása. A 0 és 1 között mozgó mutató átlaga 0,46 pont volt 2018-ban, míg 2015-ben 0,45 és 2013-ban 0,44. Ez a kedvező fejlemény elsősorban a megyei jogú városok honlapjai nyitottságában és információ közlésében bekövetkezett javulásnak köszönhető, amelyek a legmagasabb index értéket kapták (lásd az 1. ábrát).

Újdonságértékű, hogy idén 22 önkormányzat esetében a kutatók kibővítették a felmérést a helyi önkormányzati vállalatok gyakorlatának feltérképezésével. Fontos kiemelni, hogy mind a városok, mind a városi cégek esetében jelentősek a különbségek.

Míg több esetben szinte alig található az önkormányzati honlapon érdemi információ, addig a városok jelentős részénél az állampolgárok tájékoztatása naprakész és sokrétű.

Az önkormányzati vállalatok esetében is rendkívül nagy különbségek figyelhetők meg az egyes honlapok információ-gazdagságában (lásd a 2. ábrát). Ezek a különbségek azt is jól mutatják, hogy hazánkban is lehetséges nyitott, információkban gazdag honlapot üzemeltetni egy városi önkormányzatnak, vagy önkormányzati vállalatnak, és széleskörűen és naprakészen tájékoztatni az állampolgárokat szervezetük működési rendjéről, fontosabb döntéseikről, gazdálkodásukról.

Vajon mi derül ki egy önkormányzati honlapról?
Érdemes kiemelni, hogy pozitív összefüggés mutatkozik az önkormányzatok és az általuk tulajdonolt cégek adatközlési gyakorlatában: ahol több információt közöl az önkormányzat honlapja, ott a cégeinek honlapjára is inkább jellemző ez.

A felmérést végzők tapasztalata szerint az online közzétett adatok és információk jó mutatói annak is, hogy mennyire hatékonyan és milyen minőséggel végzik munkájukat az adott önkormányzatok és cégeik. Ez az összefüggés pedig fordítottan is igaz lehet: a szervezeti, gazdálkodási, működési adatok és információk közzétételének javítása része lehet annak a folyamatnak, mely a szervezetek hatékonyságát, szolgáltatásaik minőségének fejlesztését eredményezheti.

A kezdeményezés keretében a Budapest Intézet és a CRCB számos hazai és nemzetközi jó példát, könnyen és olcsón megvalósítható közzétételi példát gyűjtött össze. Fontos lenne, hogy az önkormányzatok minél szélesebb köre venné át ezeket, egyszerűen azért mert egy jól kezelhető, informatív honlap elsősorban az állampolgárok tájékoztatását szolgálja. Ha az állampolgárnak kell valamilyen, az önkormányzat működésével kapcsolatos információ, azt legegyszerűbben az önkormányzat honlapján érheti el. Egy a jó honlap pedig lehetővé teszi, hogy az állampolgárok, ha szükség van rá, gyorsan tudjanak informálódni, ügyeket intézni - mondják a kutatást végző szakemberek.

Vajon mi derül ki egy önkormányzati honlapról?
Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Tesco