Jó hír Paksnak is: sok eső várható a Duna vízgyűjtő területén
Gazdaság

Jó hír Paksnak is: sok eső várható a Duna vízgyűjtő területén

MTI, Portfolio
A Duna vízgyűjtő területének térségében jelentősebb mennyiségű eső várható - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán pénteken. Ez jó hír lehet a paksi atomerőmű hűtése szempontjából is, ugyanis az elmúlt napok rendkívül alacsony dunai vízállása miatt már a négyből három reaktorblokk termelését is korlátozni kellett és mintegy 90 cm-re vagyunk attól a vízszinttől, ami alatt már nem tudna hűtővizet vételezni a Dunából az atomerőmű - hívja fel a figyelmet a G7 cikke.
Az OMSZ előrejelzése szerint a következő napokban az Alpok térségében egy markáns hidegfront és egy mediterrán ciklon hatására helyenként akár 300 milliméternél is több csapadék hullhat. Ez - írták - "egyfelől jó hír", hiszen az elmúlt időszak szárazsága miatt nagyon hiányzott már ez a csapadékmennyiség a folyók vízgyűjtőiről. Előreláthatóan a Duna vízszintje is tovább emelkedik majd. Csütörtök reggelhez képest péntek délutánra már Budapestnél közel 20 cm-es vízszint emelkedés következett be.

Kiemelték ugyanakkor, hogy a rövid idő alatt lehulló sok csapadék nagy gondokat, villámárvizeket és esetleg csuszamlásokat okoz. Erre figyelmeztetnek a nemzeti meteorológiai szolgálatok: Olaszország északi régióiban elsőfokú, Ausztria déli részén másodfokú, Svájcban több helyen harmadfokú figyelmeztetés van érvényben az eső miatt.

Magyarországon azonban kedd reggelig várhatóan mindössze 4 és 20 milliméter között alakul majd a lehullott csapadék mennyisége, főként az Északi-középhegységben és a Duna-Tisza közén lehet 10 milliméternél több esőre számítani - írta a meteorológiai szolgálat.

Amint mi is beszámoltunk róla az elmúlt napokban: az alacsony dunai vízállás miatt a paksi atomerőmű hűtővízrendszeréhez tartozó szivattyúk szűrői nagyobb szennyezőanyag-terhelésnek voltak kitéve, emiatt pedig két reaktor termelését korlátozni kellett. Egy harmadik reaktornál pedig nem részletezett műszaki probléma lépett fel a hosszú hétvége során, és csak a hónap végéig tudják ezt elhárítani. A G7 cikke többek között arra mutat rá, hogy
  • a mostani kritikusan alacsony dunai vízállás miatt mintegy 90 cm-re vagyunk attól, hogy a nem is teljesen a meder közepéből történő vízvételezés ellehetetlenüljön, ami azért is problémás lenne, mert a teljesen leállított áramtermelés mellett is tovább kell hűteni a reaktorokat,
  • de már ezt megelőzően is fokozott nehézséget okoz az alacsony vízállás, emiatt a négyfokozatú intézkedéssorozatból már a másodikat kellett életbe léptetni és pár napja egy rövid időre a harmadikat is elrendelték.
  • a folyó átlagos vízhozama egyébként Paksnál átlagosan másodpercenként 2300 köbméter, amihez képest az erőmű 100 köbméteres igénye nem túl nagy, de jelenleg másodpercenként csak 830 köbméter víz érkezik, azaz most közel egynyolcados a vízkivétel
  • a tervek szerint a paksi bővítés után a két erőmű 6 évig egymással párhuzamosan fog működni, így az együttes hűtésre a jelenleginél sokkal több, másodpercenként összesen 232 köbméter vízre lesz szükség, ami a jelenlegi vízhozam több mint negyede lenne.
Frankfurt Stock Exchange
BERLIN, GERMANY - SEPTEMBER 10: German Chancellor Angela Merkel (CDU).
ITALY - CIRCA 2003: The American tariffs
olaj
HAIFA, ISRAEL - DECEMBER 25: Smoke rises after a fire broke out at an oil refinery (Photo by Shay Hartov/Anadolu Agency/Getty Images)
olajfinomito
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Hogyan kereskedsz a forinttal?
Bevezető online előadás a deviza és indexkereskedés világába.
robot olvaso shutter