Előfizetői tartalom

Roskadozik Kína a kereskedelmi háború súlya alatt, évtizedes mélypont közelében a jüan

Bár vezető kínai döntéshozók folyamatosan hangsúlyozzák, hogy kontroll alatt tartják a gazdaság lassulását, illetve az ezzel járó pénzügyi stabilitási kockázatokat, egyre több jel utal arra, hogy a kereskedelmi háborúval súlyosbított helyzet miatt recseg ropog a gazdaság. Újabban a kínai jüan tízéves mélypontja közvetlen közelébe került az amerikai dollárral szemben, mindezt úgy, hogy idén az ország jegybankja több tízmilliárd dollárnyi devizatartalékot égethetett el az árfolyam védelme érdekében. Mivel a következő időszakban nem várható az Egyesült Államokkal szembeni konfliktus enyhülése, érdemes lesz nagyon figyelni a Kína gyengélkedésére utaló jelekre, hiszen az ázsiai nagyhatalom megroppanása az egész világgazdaság számára nagy kockázatot jelent.

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai gazdaságnak nagyon is fáj az Egyesült Államokkal vívott kereskedelmi háború. Ezt jól bizonyítja, hogy idén több mint 25%-ot esett a vezető kínai tőzsdeindex, miközben az idei harmadik negyedévben a válság óta nem látott ütemre lassult a GDP-bővülés dinamikája. A GDP-adat pikantériája az volt, hogy még a hivatalos várakozásokhoz...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái