Merkel bejelentette: három év múlva teljesen visszavonul
Gazdaság

Merkel bejelentette: három év múlva teljesen visszavonul

Portfolio
Semmilyen politikai pozíciót nem szeretne vállalni jelenlegi kancellári megbízatásának lejárta után Angela Merkel - jelentette be a német politikus hétfői sajtótájékoztatóján. Merkel szerint a német kormány elveszítette hitelességét, ezért új lapot kell kezdenie, illetve jövőre ki kell értékelni a koalíció eredményeit.
Merkel kijelentette, hogy a hétvégi hesseni tartományi választáson elért eredmény csalódást keltő a CDU számára. A kancellár szerint a bajor és a tegnapi választási eredmények után, illetve a kormányzati viták miatt nem folytathatja a kormány az eddigi mederben a munkát. Egyébként vállalta a felelősséget a vereségekért, melyeket a tavalyi választások óta elszenvedtek.

A két tartományi választás fordulópont lehet a kormány számára. A jelenlegi kormány ugyanis elveszítette hitelességét

- jelentette ki a politikus.

A fenti kijelentés után talán azt lehetett várni, hogy lemond a kancellár, azonban utána arról beszélt, hogy hisz abban, hogy új lapot tudnak nyitni. Majd megerősítette a délelőtti sajtóhíreket, hogy decemberben nem indul újra a CDU elnöki posztjáért, és a jelenlegi az utolsó időszaka kancellárként, 2021 után semmilyen politikai posztot nem szeretne betölteni.

Ha 2021 előtt előrehozott választásra lenne szükség, akkor nem indulnék a kancellári posztért

- jelentette ki Merkel. Szerinte egyébként féltávnál, vagyis 2019-ben értékelni kell a jelenlegi koalíció munkáját.

A következő három évben kancellárként még a Brexitet és az amerikai-orosz konfliktust jelölte meg legfontosabb területekként a német politikus, amelyekkel foglalkozni szeretne. Érdekes, hogy az EU reformját nem említette ezek között, így elképzelhető, hogy még jobban zátonyra fut az egyébként is döcögős reformfolyamat. Később világosabban fogalmazott, amikor azt mondta, hogy az eurózónával kapcsolatban továbbra is a német parlamentnek kell fontos döntéseket meghozni.

A pártelnöki poszttal kapcsolatban Merkel azt mondta, hogy már a nyári parlamenti szünet előtt meghozta a döntést, amit eredetileg a jövő héten akart bejelenteni.

Merkel fenti kijelentései nem zárják ki annak lehetőségét, hogy már jövőre távozni kényszerül a kancellári posztról, ha az általa is szükségesnek tartott félidei koalíciós eredményértékelés előrehozott választások felé sodorja a helyzetet. Merkel meggyengülése egyúttal rossz hír az eurózóna reformfolyamata továbbvitele szempontjából is, noha éppen tegnapi nyilatkozatában ismerte el a francia pénzügyminiszter, hogy az eurózóna nincs még igazán felkészülve egy újabb gazdasági, vagy pénzügyi válság kivédésére és a bankunió kiteljesítését, illetve az eurózóna beruházási költségvetését szorgalmazta.

A címlapkép forrása: Shutterstock
Frankfurti tőzsde
BÉT
szakkepzes
GettyImages-1174635009
kábítószer
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
szakkepzes