Gazdaság

Itt a vége a foglalkoztatás növekedésének?

Portfolio
Hónapok óta kicsivel a 4,5 millió fős határ alatt mozog a foglalkoztatottság Magyarországon. A ma megjelent harmadik negyedéves adatok is a történelmi csúcs közelében vannak, miközben a munkanélküliségi ráta minimálisan emelkedett. A munkaerőpiac azonban nem fagyott be: a foglalkoztatáson belül tovább zajlik a közmunkások csökkenése és az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók számának növekedése.
A foglalkoztatási számok hónapok óta csúcs közeli stagnálást mutatnak, 4,6 és 4,9 millió között mozog a szám. Hasonlóan stabilan alakulnak a szezonálisan igazított adatok. Egészen pontosan a nyers adat (4,49 millió fő) új történelmi csúcsot jelent, a szezonálisan igazított mutató pedig minimálisan csökkent. Ez alapján úgy tűnhet, hogy a foglalkoztatás ezen a szinten tetőzhetett, de ezzel a verdikttel azért érdemes még várni egy kicsit.

Itt a vége a foglalkoztatás növekedésének?
A foglalkoztatás stagnálása mellett a munkanélküliség csökkenése is megállt. A ráta az elmúlt egy évben mindvégig 3,8% körül mozgott, a munkanélküliek száma pedig 170-180 ezer fő körül alakult. Ugyanakkor a közmunkásokkal együtt számított ráta szakadatlanul csökken tovább, a harmadik negyedévben már bőven 7% alatt járt.

Itt a vége a foglalkoztatás növekedésének?


Itt a vége a foglalkoztatás növekedésének?
Mindez rá is világít a munkaerőpiac egy nagyon fontos sajátosságára. Bár a foglalkoztatottság stagnálásba váltott, az elsődleges munkaerőpiacon (a magánszektorban) továbbra is van bővülés. Míg azonban ez tavalyig a munkanélküliség csökkenése révén valósult meg, mostanra a közmunkások számának mérséklődésével jár együtt. Azt természetesen nem tudhatjuk, hogy valóban közmunkásokat vesz-e fel vállalati szektor, vagy csak kipotyognak a rendszerből a dolgozók, és a vállalatok máshol találnak még tartalékokat. Az azonban mindenképpen igaz, hogy a foglalkoztatottakon belül a közmunkások aránya egyre kisebb.

Itt a vége a foglalkoztatás növekedésének?
A munkaerőpiac telítettsége és szerkezeti változása tényleg arra utal, hogy a foglalkoztatottság elérhette a csúcsát. Hiába nő ugyanis fokozatosan az aktivitási ráta (a munkaerőpiacon jelen lévők aránya), ha közben a munkaképes korú lakosság száma tendenciaszerűen esik. Vagyis a demográfiai kényszer mindenképpen elhozza a következő években a foglalkoztatottság tetőzését, a kérdés az, hogy most már ezt látjuk-e.

Úgy gondoljuk, hogy a fentiek ellenére még nem lehet ezt egyértelműen kijelenteni, ugyanis néhány szabályozói lépésben vannak még tartalékok. A legfontosabb, hogy a nyugdíjkorhatár felmenő rendszerben 2022-ig emelkedik 65 évre, vagyis az idősebbek foglalkoztatása addig várhatóan emelkedni fog. Van még tartalék a gyermeket vállaló nők munkaerőpiacra való visszatérésben is, a hírek szerint a kormány gondolkodik ilyen ösztönzők bevezetésén. Az elsődleges munkaerőpiac további kisebb tartalékokat remélhet a közmunkások illetve állami alkalmazottak számának csökkenésétől. Igaz, ez már a nagy foglalkoztatottsági számot nem befolyásolja, de a magánszektor munkaerőhiányán valamelyest enyhíthet.

Mindezek alapján a foglalkoztatás inkább a 2020-as évek elején tetőzhet, persze a gazdaág ciklikus ingadozása (például egy esetleges lassulás) néhány évet módosíthat ide-oda a dátumon.
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
német200117