Gazdaság

Megindult az utolsó venezuelai roham Peruba

MTI
Legalább hatezer venezuelai sorakozott fel a perui-ecuadori határon kedden, hogy még szerdáig belépjen Peruba, mielőtt az megszünteti az ideiglenes tartózkodási engedélyek kibocsátását a venezuelai menekülteknek.
Peru volt a venezuelaiakat befogadó dél-amerikai országok között az első, amely ideiglenes tartózkodási engedélyt adott a súlyos gazdasági, társadalmi és politikai válság sújtotta országból menekülőknek. Az engedéllyel legálisan lehet dolgozni és tanulni Peruban.

A perui kormány azonban a menekültek számának gyors emelkedése miatt kénytelen lett ezt a gyakorlatot megszüntetni, a változtatás határidejét az év végéről október 31-ére hozták előre. A perui hatóságok emellett felhagytak a menekültek megkülönböztetés nélküli befogadásával, és útlevél bemutatásához kötötték a belépést a Venezuelával egyébként nem határos országba.

Peruban mintegy félmillió venezuelai tartózkodik.

Abel Chiroque perui ombudsman telefonon közölte, hogy a helyzet a perui-ecuadori határon aggasztó, a hatóságoknak nincs kapacitásuk ekkora tömeget kezelni, túl sok a kérvény. Hozzátette: egyesek csaknem 24 órája állnak sorban. Chiroque tudatta azt is: megkérte a kormányt, adjanak cédulákat a határidő lejártakor még sorban állóknak, hogy megkaphassák tartózkodási engedélyeiket. Az ombudsman szerint a határidő lejártáig még legalább négyezer ember érkezik a határra.

A szinte kizárólag kőolajszármazékokat exportáló Venezuela gazdasága az olaj árának esése miatt évekkel ezelőtt összeomlott. A lakosság nagy része nem tud rendesen táplálkozni vagy alapvető egészségügyi ellátáshoz jutni. Ennek következtében rengeteg ember elhagyta hazáját a gazdasági válság elől menekülve.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint 2015 óta 1,6 millió venezuelai menekült el hazájából, 90 százalékuk a szomszédos dél-amerikai országokba.
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
trump
GettyImages-1185431673
férfi pizsamában nézi a telefonját
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-1132938888