Gazdaság

Németország is behúzhatta a féket

MTI
Csökkent a harmadik negyedévben a német gazdaság bruttó hazai terméke (GDP) a kieli IfW gazdaságkutató intézet pénteken közzétett kimutatása szerint.
Az Institut für Weltwirtschaft (IfW) számításai alapján a német bruttó hazai termék 2015 eleje óta első alkalommal csökkent, a harmadik negyedévben 0,3 százalékkal mérséklődött az előző negyedévihez képest.

Az Eurostat harmadik negyedévi euróövezeti GDP-növekedésre kimutatott alacsony, 0,2 százalékos emelkedése is jórészt az addig még nem publikált német növekedési adatoknak tulajdonítható a kieli intézet szakértői szerint. A hivatalos német harmadik negyedévi GDP-növekedési adatokat november 14-én hozzák nyilvánosságra.

"A német gazdasági teljesítmény csökkenéséhez valószínűleg az autóipariban az új emissziós mérési eljárás bevezetése miatt bekövetkezett termeléscsökkenés járult hozzá a legnagyobb mértékben" - írja az elemzés, kiemelve, hogy "a német autóipar nem készült fel időben az új mérési norma bevezetésére, így számos modell nem kapta meg a forgalmazási engedélyt, a gyártást ezért a harmadik negyedévben csökkenteni kellett". A dokumentum megjegyzi ugyanakkor, hogy az új emissziós mérési norma bevezetése más európai országokban is hasonló hatással volt az autóipari termelésre.

A gazdasági teljesítmény csökkenéséhez a folyók alacsony vízállása is hozzájárult az IfW szerint, mivel számos gazdasági ágazatban, így például a vegyiparban visszavetette a vízi utakon az áruforgalmat.

A gazdasági teljesítmény harmadik negyedévi csökkenése egyértelműen egyszeri tényezőkre vezethető vissza, így a konjunkturális fundamentumokra vonatkozóban nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni - foglalta össze a tanulmány megállapításait az IfW konjunktúrakutatási igazgatója, Stefan Kooths. Leszögezte: "a konjunkturális fundamentumok változatlanul a növekedés irányába hatnak, a negyedik negyedévben ezért viszonylag jelentős fellendülésre lehet számtani".
facebookshutter
uveghaz epites unios palyazat durvan lassit kapacitashiany1500
FrankfurtTőzsde
allampapir
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1132938888