FONTOS Itt az újabb forintmélypont: sosem volt ilyen gyenge a magyar deviza
Jövőre is emelkedik a magyar nyugdíjkorhatár - Mit okoz?
Gazdaság

Jövőre is emelkedik a magyar nyugdíjkorhatár - Mit okoz?

Portfolio
Érzékelhetően emelkednek idén a nyugdíjkiadások a visszafogott, 3%-os emelés közepette is. Ugyanis az újonnan belépő nyugdíjasok magasabb ellátásban részesülnek - olvasható ki az MNB költségvetési elemzéséből. Közben pedig a korhatár emelése is hatással van a számokra. Ami pedig érdekes: 2019-ben a jegybank szakértői kiegészítő nyugdíjemelést prognosztizálnak a tervezettnél magasabb infláció miatt.
A költségvetés kiadásainak jelentős szeletét teszik ki a nyugdíjkiadások, idén 3300 milliárd forint fölé emelkedhetnek. A költségvetési tétel összege függ az adott évre vonatkozó általános nyugdíjemelés mértékétől, az egyedi nyugdíjkiegészítésekről szóló kormánydöntésektől, a nyugdíjasok létszámától, a cserélődési hatástól (új belépők) és a korhatár alakulásától (folyamatban van ugyanis a korhatár emelése). Az idei és jövő évi kiadási számokat is befolyásolják a fenti tényezők, a jegybank szakértői erre vonatkozóan is végeztek becsléseket legújabb államháztartási jelentésükben.

Mi várható idén?

A Nyugdíjbiztosítási Alapból folyósított nyugellátások 2018 első nyolc hónapjában 2208 milliárd forint összegben alakultak, ami megfelel az időarányosan várható kiadási szintnek. A 2018. január-augusztus közötti időszak során a nyugdíjkiadások 127 milliárd forinttal, 6 százalékkal meghaladták az előző év azonos időszakában megfigyelt értéket. 2018 januárjában 3 százalékos év eleji nyugdíjemelés valósult meg a költségvetési törvényben tervezett infláció alapján. Az MNB szeptemberi Inflációs jelentése 2018-ra 2,8 százalékos inflációs előrejelzést tartalmaz, így idén novemberben várhatóan nem kerül sor kiegészítő nyugdíjemelésre.

A kiadások előző évhez képest megvalósult növekedéséhez az év eleji nyugdíjemelés mellett a cserélődési hatás és az ellátotti létszám emelkedése is hozzájárult. A nyugdíjba vonuló új belépők ellátása jellemzően magasabb összegű az onnan kikerülők átlagos ellátásánál - mutatnak rá a szakértők.

2018 első félévében az 1954 második félévében születettek mehettek nyugdíjba tekintettel arra, hogy az 1954-ben született évjáratra vonatkozóan 63,5 év az öregségi nyugdíjkorhatár. A korhatár-emelkedés miatt 2017 első félévében nem kerülhetett sor új öregségi nyugdíj-megállapításra az 1954-ben született évjárat esetében, ami szintén hozzájárul az első félévi kiadások előző évhez képest megfigyelt növekedéséhez. 2018 második félévében ugyanakkor új évjárat nem éri a nyugdíjkorhatárt, mivel az 1955-ben születettekre már 64 éves nyugdíjkorhatár vonatkozik, így ők 2019 során vonulhatnak nyugdíjba - részletezik az MNB közgazdászai.

Jövőre is emelkedik a magyar nyugdíjkorhatár - Mit okoz?
Összességében az MNB a tervezettnek megfelelő nyugdíjkiadással kalkulál a 2018-as évre. Az öregségi nyugdíjakra vonatkozó előrejelzésük magasabb a törvényi előirányzatnál, míg a nőknek 40 év jogosultsági idő alapján járó nyugdíjakra vonatkozó prognózisuk elmarad az előirányzattól a beérkező tényadatok alapján. A költségvetési törvény 260 milliárd forintnak megfelelő előirányzatot tartalmaz a nők korhatár alatti nyugellátására, aminél prognózisuk érdemben alacsonyabb, 236 milliárd forintot tesz ki.

A nyugdíjkiadások éves alakulása tekintetében fontos kiemelni, hogy 2017-hez hasonlóan 2018-ban is sor kerülhet nyugdíjprémium kifizetésére. A 2018. évi költségvetési törvény 4,3 százalékos GDP növekedéssel számol, míg az MNB szeptemberi Inflációs jelentése 4,4 százalékos reálnövekedést prognosztizál. Várakozásunk szerint a költségvetésben tervezett 32 milliárd forintnál kissé magasabb lehet a novemberben kifizetésre kerülő nyugdíjprémium összege - vetítik előre.

Mi lesz jövőre?

Jövőre már közel 3500 milliárd forint megy el a nyugdíjakkal összefüggő kiadásokra. Egyrészt a korhatár feletti öregségi nyugdíjakra vonatkozó előrejelzésük 70 milliárd forinttal magasabb az előirányzatnál, másrészt ugyanakkor összesen 24 milliárd forinttal alacsonyabb kiadási szinttel számolnak a hozzátartozói nyugellátások és a nők korhatár alatti nyugellátása esetében. A jegybank szakértői nem számolnak nyugdíjprémium-kifizetéssel jövőre, tekintettel a saját makrogazdasági prognózisukra. A kormány azonban ettől függetlenül még dönthet a prémium kifizetéséről.

Meghatározza a jövő évi nyugdíjszámokat, hogy míg a kormány 2,7%-os emeléssel kalkulált jövőre, a jegybank szakértői szerint 3,1% lesz a jövő évi infláció, ami miatt jövő novemberben kiegészítő nyugdíjemelés valósulhat meg.

Emellett Az öregségi nyugdíjak esetében 2019-ben az év minden hónapjában sor kerül új nyugdíj megállapításra (2017-ben és 2018-ban csak egy-egy félév során), mivel az 1955-ben születettekre 64 éves nyugdíjkorhatár vonatkozik, ami a bázisévhez képest nagyobb beáramlást eredményez 2019 során. A cserélődési hatás miatt a 3,1 százalékos feltételezett inflációt meghaladó, 4,2 százalékos kiadási dinamikát feltételez a prognózis 2019-re.

A nőknek 40 év jogosultsági idő után járó nyugdíjak esetében 17 milliárd forinttal alacsonyabb a jegybanki előrejelzés a törvényi előirányzatnál.
cimlap_szoja
kínavírua200127
FrankfurtTőzsde
GettyImages-486229691
építőipar - távmérés - Getty
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hogyan reagálj a tőzsdei pánikokra, miként profitálhatsz belőle?
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kínavírua200127