Gazdaság

Meg se kottyan a magyar gazdaságnak, hogy lassul az eurózóna

Portfolio
A szeptemberi 53,8 pontról 57,3-ra emelkedett a magyar feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke, miközben az eurózónában folyamatos lassulás látható. Mindez arra utal, hogy a magyar ipart egyelőre nem rengeti meg sem a kereskedelmi háború, sem a valutaövezet gazdaságának lassulása. Habár az 57 pont feletti érték igen kedvezőnek tekinthető, nem felejthetjük el, hogy a magyar BMI nagy volatilitást mutat és visszafogott az előrejelző ereje.
Az eurózónában idén folyamatos a gazdasági növekedés lassulása, és egy ideig a magyar BMI is arra utalt, hogy a korábbinál szerényebb teljesítményt mutat majd a magyar ipar, az elmúlt hónapokban azonban fordulat következett be.

A BMI kisebb ingadozás mellett, de újra növekvő pályára került. Októberben 57,3 pontra emelkedett a szeptemberi 53,7-ról a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság felmérése alapján. (Az 50 pont feletti érték a szektor bővülését jelzi, az alatt recessziót mutat.) Nem csak a friss adat, hanem a 3 hónapos mozgóátlag alapján is azt látjuk, hogy a magyar BMI látványosan elvált az eurózónás index alakulásától.

Meg se kottyan a magyar gazdaságnak, hogy lassul az eurózóna

Mindez azt sugallja, hogy az eurózóna gazdasági lassulása és a külső kockázatok egyelőre kevésbé érintik a magyar gazdaságot, és a hazai iparvállalatok nem aggódnak annyira a jövő miatt. Ezt támasztja alá, hogy a felmérés szerint a termelési mennyiség nőtt, az új rendelések indexe emelkedett, a vásárolt készletek enyhén bővülnek, és a foglalkoztatási várakozások is kedvezőek.

Összességében tehát azt látjuk, hogy rövid távon a BMI szerint a magyar ipar jól teljesíthet, és a külső kockázatok egyelőre nem vetik vissza a növekedést, de meg kell jegyezni, hogy a magyar BMI jelentős ingadozásokat mutat, és az előrejelző ereje visszafogott. Mindeközben már vannak olyan adatok, amelyek alapján nem lehetünk annyira bizakodóak.
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
migrációmenekültektörökország