Gazdaság

Csúszik a magyar versenyképességi csomag - De miért?

Portfolio
Hamarosan elfogadhatják az ország versenyképességi stratégiáját, a végleges terveket pedig valószínűleg még az idén nyilvánosságra hozzák - írja a Világgazdaság, amely szerint a már várt bejelentés egyebek között azért csúszhatott meg, mert a végső csomagba további programpontokat építettek. A Portfolio azonban úgy tudja, hogy nem az MNB javaslataira vártak még, sokkal inkább arról van szó, hogy a Pénzügyminisztériumban megcsúszott a megvalósítás. Többek között ezért mondták le az októberre tervezett sajtótájékoztatót is.
Sokan várják már a versenyképességi programot, miután a Pénzügyminisztérium korábban azt ígérte, hogy nyár végére elkészül a csomag, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslatai alapján állítanak össze. Azonban egyelőre úgy tűnik, hogy a csomagra még mindig várni kell.

A Világgazdaság most azt írja, hogy "hamarosan elfogadhatják az ország versenyképességi stratégiáját, a végleges terveket pedig valószínűleg még az idén nyilvánosságra hozzák. A már várt bejelentés egyebek között azért csúszhatott meg, mert a végső csomagba további programpontokat építettek". A lap kérdésére a Magyar Nemzeti Bank azt válaszolta, hogy "a magyarországi versenyképességi fordulat előmozdítására alkottuk meg a 180 pontból álló csomagot, amelynek minden fejezetét új javaslatokkal, összesen 300 pontra egészítettük ki".

Az nem új információ, hogy az MNB kiegészíti a javaslatait, ezt már korábban is lehetett tudni. A Nemzeti Versenyképességi Tanács már több alkalommal tárgyalta a három javaslatot (MNB, MKIK, ITM), és a Pénzügyminisztérium elkezdte "összerakni" a csomagot.

A Portfolio információi szerint egyáltalán nem arról van szó, hogy az MNB további javaslataira várnak, hanem arról, hogy megcsúszott a megvalósítás, miután több szempontnak, javaslatnak, illetve érdeknek kellene megfelelnie annak az anyagnak, ami a "versenyképességi fordulatot" megalapozza.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács október 8-ai ülése után meghirdettek egy sajtótájékoztatót, amit később lemondtak. Ezt követően a pénzügyminisztériumi közlemény szerint Varga Mihály azt mondta, hogy hamarosan a kormány elé kerül a nemzeti versenyképességi stratégia. Orbán Viktor miniszterelnök egyenesen úgy fogalmazott, hogy már azon a héten a kormány elé kerülhet a stratégia, amit azonnal el is fogadhatnak. Ez volt egy hónapja.

Információink szerint azonban a program akkorra még nem volt a megvalósításhoz közeli állapotban, és alapvetően nem azért, mert az MNB kiegészítésére várnának. A szűk keresztmetszetet a javaslatok "sokszínűsége", a konkrét lépések, valamint az ütemterv és a források hozzárendelése jelentik.
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
kórház