Kiürül Magyarország nagy része - Mindenki nyugatabbra igyekszik
Gazdaság

Kiürül Magyarország nagy része - Mindenki nyugatabbra igyekszik

Portfolio
2017-ben 572 408 fő volt a belföldi vándorlásban részt vevők száma, majdnem 100 ezer fővel több, mint 2012-ben - mutat rá a Központi Statisztikai Hivatal "A belföldi vándorlás aktuális trendjei, 2012-2017" című, nemrég közzétett elemzésében. 2012 és 2017 között két fő folyamat határozta meg a belföldi vándormozgalom irányát, az egyik a Budapestről történő kiköltözési hullám újbóli felerősödése, a másik pedig a gazdaságilag elmaradottabb területekről az ország fejlettebb régióiba való vándorlás.

A belföldi vándorlásban részt vevők száma és összetétele

2017-ben 572 408-an vettek részt a belföldi vándorlásban, ami majdnem 100 ezer fős növekedést jelentett 2012-höz képest. Ennek nagyobb része kapcsolódott az elsősorban iskolakezdéssel és továbbtanulással kapcsolatos úgynevezett ideiglenes vándorláshoz, azonban az elmúlt öt évben az állandó vándorlásban részt vevő száma megközelítette az ideiglenest.

Kiürül Magyarország nagy része - Mindenki nyugatabbra igyekszik
Megjegyzés: ezer lakosra vetítve 2012 és 2017 között 48-ról 58 főre nőtt a belföldi vándorlási szám, amiben az ország népességének közel 154 ezer fős csökkenésének is szerepe volt.
2017-ben az állandó vándorlás ezer főre jutó arányait tekintve a legmobilabb életkori csoportok a 30-34, illetve a 0-4 éveseké volt, ami mögött a családok lakóhely-változtatása, illetve munkavállalási célú vándorlás állhat. Az 1990-es évek elején még a 20-24 éveseknél volt a legmagasabb az állandó vándorlás intenzitása (ezer lakosra számítva 54 fő), majd egyre inkább az idősebb korcsoportok felé tolódott el a hangsúly.

Kiürül Magyarország nagy része - Mindenki nyugatabbra igyekszik
Az ideiglenes belföldi vándorlásban résztvevők korstruktúrája hasonló képet mutat, mint az állandó vándorlóké, mégis fontos különbségeket tapasztalhatunk. A 20-24 és a 25-29 évesek a legmobilabbak, ami a más településen folytatott tanulmányoknak tudható be.

Kiürül Magyarország nagy része - Mindenki nyugatabbra igyekszik

A belföldi vándorlás iránya és területi jellemzői

Regionális szinten Pest és Nyugat-Dunántúl tekinthető a belföldi vándorlók célterületeinek, a vizsgált periódus mindegyik évében pozitív volt a vándorlási egyenlegük. Pest megye vándorlási egyenlege a 2000-es évek elején, illetve közepén tapasztalt nagy költözési hullám 2010 körüli lassulását követően ismét meredeken növekvő tendenciát mutat. Nyugat-Dunántúl vándorlási többlete elsődlegesen a Győr-Moson-Sopron megyébe áramlóknak köszönhető, de Vas megyébe is a vizsgált hatéves periódus során végig többen érkeztek belföldről, mint amennyien elhagyták.

Mindeközben Dél-Dunántúlról, Észak-Magyarországról, Észak-Alföldről és Dél-Alföldről vándoroltak el arányaiban a legtöbben. A leggyengébb népességmegtartó ereje Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyének volt.

Kiürül Magyarország nagy része - Mindenki nyugatabbra igyekszik
A következő ábrán látszik, hogy Budapest vándorlási egyenlege masszívan pluszos volt, 2017-ben viszont már többen költöztek el a fővárosból (elsősorban az agglomerációba), mint amennyien oda érkeztek.

Kiürül Magyarország nagy része - Mindenki nyugatabbra igyekszik
Még látványosabb a következő grafika, ami a belföldi vándorlás kiindulási és célállomásait, illetve ezek egymáshoz viszonyulását mutatja.

Kiürül Magyarország nagy része - Mindenki nyugatabbra igyekszik
Megjegyzés: A diagramon a megyék közötti vándorlási kapcsolatokat jelenítette meg a KSH, az egyes megyék közötti oda- és elvándorlások különbözetei alapján. A pozitív vándorlási egyenlegű megyékhez azt a három megyét rendelték, ahonnan a legnagyobb vándorlási nyereségük származott, míg a negatív vándorlási egyenlegű megyék mindegyikéhez három olyan megyét kapcsoltak, amelyekkel a népességcsere-folyamataik leginkább veszteségesek voltak. A diagramon a nyíl iránya jelzi, hogy hová vándorolnak többen, a nyíl színe pedig azt jelzi, hogy honnan vándorolnak el. A nyilak méretei a migrációs egyenlegek nagyságát tükrözik. A pozitív vándorlási egyenlegű megyéket zöld színnel jelöltük.

A belföldi vándorlást befolyásoló tényezők

A gazdasági környezet szorosan összefügg a belföldi vándorlás folyamataival. A 2012 és 2016 közötti időszakban az ország gazdasági teljesítménye − az egy főre jutó GDP alapján − 708 ezer forinttal nőtt. Kiemelkedő növekedés Nyugat-Dunántúlon volt mérhető, de Budapest és Közép-Dunántúl is az országos átlag felett teljesített, míg a legkisebb mértékű növekedés Dél-Dunántúlra volt jellemző.

Budapest kivételével a vándorlási különbözetek alapján kibocsátó régiók (vagyis ahonnan többen vándoroltak el, mint amennyien érkeztek) gazdasági növekedése az országos átlag alatt maradt, míg a vándorlási nyereséggel rendelkező régiók egy főre jutó GDP-jének emelkedése - Pestet leszámítva - meghaladta a 708 ezer forintot. Budapest és Pest vonatkozásában a fordított trendre az szolgálhat magyarázatul, hogy a fővárosból Pest megyébe kiköltözők munkahelye általában Budapesten van, így ott járulnak hozzá a termeléshez - mutat rá a KSH.

Kiürül Magyarország nagy része - Mindenki nyugatabbra igyekszik
Egy-egy térség munkaerőpiaci helyzete is hatással van a vándorlási folyamatokra. A vándorlási nyereséggel rendelkező régiók és Budapest 2017-es munkanélküliségi rátája jócskán az országos átlag alatt maradt, míg Észak-Alföld, Észak-Magyarország és Dél-Dunántúl esetében kiugróan magasak voltak az arányok. A 2017-ben leginkább negatív migrációs egyenlegű Észak-Alföldnek volt a legmagasabb a munkanélküliségi rátája.

Kiürül Magyarország nagy része - Mindenki nyugatabbra igyekszik
(Címlapkép: MTI Fotó: Balogh Zoltán)
autolipufogoooo
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
gyar
gyár190920
klimakiller
BET
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
autolipufogoooo